Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat

Luo: 03/13/2018 - 17:43
Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat

Siitepöly on kausiallergikkojen pahin vihollinen, mutta myös seuraavat tekijät voivat huonontaa oloa.

Selleri voi pahentaa siitepölyallergikon oireita.
Kuva: 
Floortje / Getty Images

Selleri

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Tiedätkin ehkä jo, että persikat ja omenat voivat pahentaa siitepölyallergikon oireita, mutta myös sellerillä voi olla sama vaikutus. Sekä kypsennetty että kypsentämätön selleri voi aiheuttaa nielun, huulten ja kielen turpoamista, joten jos kärsit siitepölyallergiasta, ole tarkkana. Muista myös lukea valmisruokien pakkaukset – selleriä käytetään usein keittojen ja salaatinkastikkeiden ainesosana. 


Vaatteet pesuun 

Suomalaiset ovat tottuneet riisumaan kengät tullessaan kotiin. Tohtori Dykewich, joka on missou-
rilaisen Saint Louisin yliopiston lääketieteen tiedekunnan allergia- ja immunologialaitoksen professori, suosittelee allergikoille myös yllä olleiden vaatteiden laittamista suoraan pesukoneeseen.


Hiusgeeli

Kannattaa käyttää kaikki keinot, joilla voi vähentää altistumistaan allergianaiheuttajille ja siten helpottaa oloaan. Yksi helppo keino on jättää pois hiusgeeli. Ei ole mitenkään yllättävää, että geeli kerää siitepölyä, sanoo allergialääkäri ja immunologi, Allergy and Asthma Care of New York -lääkärikeskuksen perustaja ja johtava lääkäri, tohtori Clifford Bassett.
 

Allergiakaudet ovat pidempiä

Tuntuuko sinustakin, että allergiasi pahenee vuosi vuodelta? Se ei ehkä ole pelkkää kuvitelmaa. ”Ilmastonmuutos näyttäisi todellakin pahentavan allergioita”, sanoo American College of Allergy, Asthma and Immunology -yliopiston entinen rehtori ja coloradolaisen National Jewish Health -sairaalan lääketieteen professori, tohtori Richard Weber. ”Allergiaa aiheuttavat kasvit kasvavat isommaksi ja tuottavat enemmän siitepölyä, ja allergiakaudet alkavat aikaisemmin ja kestävät pidempään.”
 

Stressi

Tutkittuaan 179:ää heinänuhasta kärsivää potilasta Ohio State University -yliopiston tutkijat huomasivat, että niillä 39 prosentilla tutkittavista, jotka saivat enemmän kuin yhden allergiakohtauksen, oli myös korkeampi stressitaso. Lisäksi suurin osa heistä sai kaksitoista viikkoa kestäneellä tutkimuskaudella yli neljä allergiakohtausta kahden neljäntoista päivän pituisen jakson aikana. ”Vaikka tutkimus ei osoittanutkaan syy–seuraus-suhdetta, stressin tiedetään pahentavan monia terveysongelmia, ja allergia vaikuttaa olevan yksi niistä. Vaikka stressin lievittäminen ei paranna allergiaa, se voi auttaa vähentämään jaksoja, jolloin oireet ovat pahimmillaan”, sanoo tutkimuksen kirjoittanut tohtori Amber Patterson.


Ikkunoiden pitäminen auki

Pidä autossasi ikkunat kiinni ja säädä ilmastointi niin, ettei se kierrätä samaa ilmaa, tohtori Bassett suosittelee. Jos mahdollista, pysäköi autosi parkkihalliin tai johonkin muuhun suojaisaan paikkaan, jossa se luultavasti kerää vähemmän siitepölyä. Pidä myös kotona ikkunat kiinni pitääksesi siitepölyn ulkopuolella ja käynnistä tarvittaessa ilmastointi. Varmista, että ilmastointilaitteesi suodatin on oikein asennettu ja tarpeeksi puhdas.
 

Aloita lääkitys ajoissa - allergia ei aikaile

Ihmiset aloittavat allergialääkkeiden ottamisen usein vasta sitten, kun heidän oireensa ovat jo sietämättömiä, mutta se on virhe. ”Jos tiedät, että sinulla on paha siitepölyallergia, ala hoitaa sitä jo ennen kuin oireet puhkeavat”, huomauttaa webmd.com-
sivuston lääketieteen toimittaja, tohtori Michael Smith. Seuraa siitepölytiedotteita, ja heti kun siitepölyn määrä alkaa nousta, aloita tavallisesti käyttämäsi allergialääkitys. Kun elimistö saa histamiinin ja tulehdusvälittäjäaineiden tuotannon käyntiin, allergian hoitaminen on huomattavasti hankalampaa. 

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!