Oliiviöljy – 21 ällistyttävää hyötyä | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Oliiviöljy – 21 ällistyttävää hyötyä

Luo: 04/24/2018 - 15:35
Oliiviöljy

Oliiviöljy on uskomattoman monikäyttöinen ja hyväksi keholle – sekä sisäisesti että ulkoisesti!

Öliiviöljy on monikäyttöinen elintarvike.
Kuva: 
Thinkstock

Pitkäikäisyys

Voiko oliiviöljy saada sinut ”unohtamaan kuoleman”? On totta, että joillakin alueilla, joissa välimerellinen ruokavalio on erityisen suosittu, ihmiset elävät pidempään – ja ilmiötä onkin tutkittu oliiviöljyn kautta. Erityisesti ekstra-neitsytoliiviöljyn hyötyjä on tutkittu. ”Oliiviöljy on kertatyydyttymätön rasvahappo, jossa on paljon polyfenoleja”, sanoo Neal Shipley, joka työskentelee lääketieteellisenä johtajana New Yorkissa Northwell Health-GoHealth Urgent Care -klinikalla. ”Polyfenolit ovat arvokas osa terveellistä ruokavaliota, ja ne auttavat estämään iän mukanaan tuomia sairauksia kuten korkeaa verenpainetta ja sydänsairauksia.”

 
Aivohalvauksen riski pienenee

Yksi tapaa pienentää aivohalvauksen riskiä on lisätä aterioihin enemmän oliiviöljyä. ”Moni tutkimus tukee ajatusta, että säännöllinen oliiviöljyn syöminen voi pienentää halvausriskiä”, Shipley sanoo. Ranskalaisessa tutkimuksessa todettiin, että osallistujilla, joiden tavalliseen ruokavalioon kuului oliiviöljy, oli 41 prosenttia pienempi riski saada aivohalvaus kuin niillä, jotka eivät koskaan käytä oliiviöljyä.

 
Sydämen terveys

Muiden sydänterveyden hyötyjen lisäksi oliiviöljyssä on myös kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka saattavat pidentää pumpun elinikää. Näin sanoo Yhdysvaltojen sydänyhdistys. ”Eräässä toisessa tuoreessa tutkimuksessa todistettiin, että oliiviöljyn kulutus – erityisesti ekstra-neitsytoliiviöljyn – on yhteydessä sydänsairauksien ja niiden aiheuttamien kuolemien riskin pienenemiseen”, sanoo Shipley. Oliiviöljyn hyödyt saa käyttöön kuitenkin vain, jos se korvaa ruokavalion epäterveelliset öljyt ja rasvat – pelkästään sen lisääminen ruokavalioon ei riitä. 

 
Pehmeät hiukset

Oliiviöljyä voi käyttää myös kauneustuotteena. Se toimii luonnollisena hoitoaineena ja voi ratkaista kuivien hiusten ongelman. Hiero öljyä suoraan kuiviin latvoihin. ”Oliiviöljyn kosteuttavan vaikutuksen voi myös saada lisäämällä muutaman teelusikallisen öljyä shampooseen”, sanoo Larissa Iracheta, laatupäällikkö Deoleolla, joka on Bertollin ja Carapellin oliiviöljy-yritysten emoyhtiö. ”Tämä pehmentää ja vahvistaa hiuksia.” Oliiviöljy on erityisen hyväksi paksuille, käsitellyille tai haarautuneille hiuksille.

 
Parempi kolesteroli

Yksi syy siihen, miksi oliiviöljy on hyväksi sydämelle, on että se vähentää verisuonia tukkivaa kolesterolia. ”Lääketieteellisen Circulation-julkaisun tekemän tutkimuksen mukaan välimerellistä ruokavaliota noudattavilla koehenkilöillä oli parempi HDL-kolesterolitaso (ns. ”hyvä kolesteroli”), joka auttaa poistamaan LDL-kolesterolia (”huono kolesteroli”) verenkierrosta”, sanoo Shipley.
 

Apu akneen

Moni, joka ei koskaan kärsi aknesta, noudattaa välimerellistä ruokavaliota jonka olennainen osa oliiviöljy on. Näyttelijä Chloe Grace Moretz pitää oliiviöljyä syynä siihen, että hänen aknensa katosi. ”Pesen kasvoni oliiviöljyllä”, hän kertoi Allure-lehdelle. ”Ihoni on todellakin paljon paremmassa kunnossa sen takia.” Siinä missä oliiviöljyllä voi poistaa öljypohjaisen meikin (siitä lisää myöhemmin), se poistaa myös ylimääräistä öljyä iholta. Joidenkin tutkimusten mukaan oliiviöljyllä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joista voi olla apua tulehtuneen ihon hoidossa.

 
Syövän estäminen

Lisää oliiviöljy mukaan syöpää vähentävien ruokien listaan. Oliiviöljyn antioksidantit saattavat estää syöpäsolujen kasvamista – eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että öljy voi jopa tuhota syöpäsoluja. ”Öljyhappo, joka on oliiviöljyn tärkein kertatyydyttymätön rasvahappo, tutkitusti estää syöpää aiheuttavan proteiinin toimintaa aivosoluissa”, Shipley sanoo. ”Vielä ollaan tutkimassa, voiko oliiviöljyn kulutus tuoda saman hyödyn.” Vaikka todennäköisyys olisi pieni, tilaisuuteen kannattaa silti tarttua.  

Hoida kuivaa päänahkaa

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Kokeile hoitaa kuivaa päänahkaa luonnollisella oliiviöljyllä. Jätä oliiviöljy hiuksiin tunniksi tai yön yli (muista peittää pää suihkumyssyllä) ja pese öljy pois shampoolla. Varmista, ettei kuivuminen johdu hilseestä, sillä se on sienen aiheuttama ongelma. Tässä tapauksessa suositellaan lääkärillä tai dermatologilla käyntiä, vaikka oliiviöljyn syöminen saattaa auttaa hilseenkin kanssa.

 
Apua tulehdukseen

Oliiviöljystä voi olla apua myös monien vaivojen mukana tulevien tulehdusten lieventämisessä. ”Polyfenolit lieventävät tulehduksia”, Shipley kertoo. ”Eräs fenoliyhdistelmä on nimeltään oleokantaali, ja sen on todettu vaikuttavan kehossa samalla tavalla kuin tulehduskipulääke.” Kipulääkettä ei ole suositeltavaa käyttää pitkäkestoisesti, mutta oliiviöljystä voi helposti tehdä osan pitkän tähtäimen terveyssuunnitelmaa. Lue seuraavaksi merkit, joista tunnistaa huonon oliiviöljyn.

 
Diabeteksen estäminen

Tutkimusten mukaan oliiviöljyn syöminen vähentää aterian jälkeistä verensokeria sekä terveillä ihmisillä että diabeetikoilla. ”Veren korkea sokeripitoisuus aiheuttaa oksidatiivista stressiä, joka on diabeteksen tärkein puhkeamissyy”, Shipley kertoo. ”Eksta-neitsytoliiviöljyssä on paljon antioksidantteja, jotka voivat vähentää tätä stressiä ja näin pienentää diabetesriskiä.” Lisäksi öljystä löytyvä yhdistelmä nimeltä oleuropeiini saattaa edesauttaa insuliinin erittymistä, mikä auttaa ruuansulatuksen hallitsemisessa ja saattaa estää diabetesta.

 
Kuivan ihon pelastus

Talvella kuivuvaa ihoa voi helliä kasvonaamiolla, jossa on mukana oliiviöljyä. ”Oliiviöljy on hyväksi iholle, koska siinä on runsaasti polyfenoleja, E-vitamiinia ja fytersteroleja, jotka toimivat sekä antioksidantteina että tulehduksenestona”, sanoo kauneusaisantuntija ja meikkitaiteilija Jessa Blades. ”Öljy suojaa auringon vahingoittamaa ihoa ja auttaa säilyttämään ihon luonnollisen kosteustasapainon. Kun kosteutan oliiviöljyn avulla, ruiskautan mieluusti ensin iholle kasvovettä tai hydrosolia, ja hieron sitten öljyn iholle.” Oliiviöljyä voi käyttää myös vartalovoiteena.

 
Parempi aivotoiminta

Tutkimuksissa todettiin vastikään, että oliiviöljy voi auttaa torjumaan Alzheimerin tautia. ”Hiirillä tehty tutkimus osoitti, että säännöllinen ekstra-neitsytoliiviöljyn syöminen voi auttaa parantamaan muistia ja oppimiskykyä suojaamalla aivokudosta myrkyllisiltä aineilta, joita kutsutaan beeta-amyloideiksi ja hermosäievyyhdeiksi, ja joiden uskotaan aiheuttavan Alzheimerin tautia”, sanoo Shipley. Vaikka tutkimus tehtiin jyrsijöillä, lisätutkimusten toivotaan vahvistavan. että sama pitää paikkansa ihmisaivoissa.

 
Apu painonhallintaan

Mayo-klinikan mukaan oliiviöljy voi korvata ruokavaliossa muita epäterveellisempiä öljyjä ja auttaa näin pitämään vaa’an numerot kurissa – vaikka toki oliiviöljyäkin tulee syödä kohtuudella. ”Rasva ei lihota, vaan se on olennainen osa terveen painon ylläpitoa ja painonpudotusta”, sanoo tohtori ja menestynyt kirjailija Frank Lipman, joka on perustanut Be Well- ja Eleven Eleven Wellness Center -terveyskeskukset New Yorkissa. Tutkimusten mukaan välimerellinen ruokavalio, johon kuuluu paljon oliiviöljyä, ei johda painonnousuun – päinvastoin. ”Terveelliset rasvat saavat olon tuntumaan täydemmältä aterian jälkeen, mikä estää ylensyömistä ja ahtamista, jotka ovat yleisiä ongelmia vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla”, Lipman sanoo.
 

Kotitekoinen huulirasva

Etsitkö kotikonsteja kuivien huulien avuksi, kun huulirasvasta ei vain ole apua? Kokeile luonnollisempaa ratkaisua. ”Oliiviöljy kosteuttaa hyvin”, sanoo Iracheta. ”Huulinaamio on helppo tehdä itsekin sekoittamalla oliiviöljyä, sokeria, hunajaa ja ruskeaa sokeria.” Tämä yhdistelmä puhdistaa huulet kuolleesta ihosta ja tasoittaa huulia. Levitä voide varoen vahingoittuneille huulille, äläkä hankaa liian kovaa.

 
Apu reumaan

Nuoremmankin sukupolven saattaa olla aika huolestua reumasta, sillä se ei ole vain ikäihmisten vaiva. Iästä riippumatta oliiviöljyn tulehdusta parantava vaikutus saattaa torjua tätäkin sairautta. Espanjalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että kun hiiriin pistettiin oliiviöljystä saatua polyfenolia, reumasta kärsivien hiirien vaivat helpottuivat. Vaikka ei voidakaan olla varmoja, että oliiviöljyn syömisellä olisi sama tulos, oliiviöljyn yhdistelmät ovat tutkitusti hyödyllisiä, ja niveltulehdusseura suositteleekin sen syömistä.
 

Eroon täistä

Oliiviöljyä on käytetty hiustenhoidossa tuhansia vuosia, ja yksi syy voi olla, että se auttaa pitämään täit loitolla. Vaikka oliiviöljystrategiaa ei ole todistettu tieteellisesti, tutkimuksissa on todettu, että kemialliset aineet ovat luoneet ”supertäitä” jotka ovat tavallisille poistokeinoille vastustuskykyisiä. Kokeile siis tätä kotikonstia: kastele koko pää oliiviöljyllä, peitä ja jätä yön yli. Harjaa aamulla hiukset täikammalla huolellisesti ja pese hiukset.

 
Rohtumien hoitoon

Ärtynyt iho saattaa myös hyötyä oliiviöljyn rauhoittavasta vaikutuksesta. Sen tulehdusta vähentävien ominaisuuksien vuoksi rohtumiin taipuvainen, hyperherkkä iho saattaa rauhoittua oliiviöljyllä. Kysy lääkäriltä ennen kuin alat käyttää oliiviöljyä hoitona, ja lopeta heti, jos tulehdus pahenee.

 
Ikääntymisen vastainen ihohoito

Oliiviöljyhoito on päivittäinen tapa, joka voi saada ihon näyttämään nuoremmalta. Oliiviöljyn antioksidantit voivat iholle levitettynä toimia ikääntymisen vastaisena hoitokeinona. ”Antioksidanttien joukossa on E-vitamiinia ja polyfenoleja, jotka keräävät yhteen ja neutralisoivat vapaita radikaaleja, jotka muuten saattavat vahingoittaa ihoa ja edistää sen vanhenemista”, Elizabeth Tanzi kertoi Women’s Health -lehdelle. Tanzi on Marylandissa sijaitsevan Capital Laser & Skin Care -dermatologiklinikan perustaja ja johtaja.

 
Masennuksen vastainen apu

Yhdysvaltojen psykologiyhdistyksen mukaan yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyttä ruuan ja masennuksen välillä. Tuore australialaistutkimus osoitti, että masennuksesta kärsivät koehenkilöt, jotka noudattivat välimerellistä ruokavaliota johon sisältyi oliiviöljyä, edistyivät viisi kertaa paremmin kuin pelkkää sosiaalista tukea saaneet koehenkilöt. Vaikka kyseessä oli vasta ensimmäinen satunnaistettu kokeilu, se osoitti, että ruualla voidaan hoitaa masennusta. Vastaus on ehkä tulehdusta ehkäisevissä ainesosissa. ”Tämä tukee aiempaa, laajaa tutkimusta ihmisten ja eläinten parissa siitä, että ruokavaliolla on vaikutusta myös psyykkiseen terveyteen”, sanoo tutkimuksen päätutkija Felice Jacka lehdistötiedotteessa.

 
Luonnollinen meikinpoistoaine

Jos kuvittelit, että oliiviöljy tekisi rasvaisesta naamasta entistäkin rasvaisemman, olisit väärässä. Oliiviöljy tarttuu muihin öljyihin ja vie ne pyyhkiessä mukanaan. ”Oliiviöljy toimii samalla periaatteella kuin muutkin meikinpoistoaineet, eikä se tuki huokosia”, Iracheta sanoo. Blades huomauttaa, että oliiviöljyllä on helppo poistaa vedenkestävää ripsiväriä ärsyttämättä silmiä.

 
Helpotusta ruuansulatukseen

Purduen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan oliiviöljy auttaa käyttämään ruuasta tarvittavat ravintoaineet. ”Hyvälaatuinen oliiviöljy auttaa ruuansulatusta voitelemalla ruuansulatuskanavat, ja koska se on myös rasva, se auttaa myös käyttämään rasvan liukenevia vitamiineja, joita löytyy oikeista, terveellisistä ruuista joiden pitäisi olla osa joka ateriaa”, Lipman sanoo. ”Oliiviöljy on terveellistä rasvaa, jota käytän itsekin ja suosittelen potilailleni.”

 
Lisää kauneusvinkkejä

Osta oliiviöljyä keittiön kaappien lisäksi myös kylpyhuoneeseen, koska sillä on lukemattomia muitakin käyttötapoja kauneustuotteena. ”Kun katson esimerkiksi elokuvaa, hieron mielelläni käsiini oliiviöljyä. Se pehmentää kynsinauhoja ja helpottaa käsien hieromista”, Blades kertoo. Oliiviöljyä voidaan käyttää myös karvojen höyläämisessä tai parantamaan halkeilleet kantapäät.

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla 

9
 mahtavaa faktaa oliiviöljystä

1
0 herkullista tapaa käyttää basilikaa
Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!