Vaikeita päätöksiä -kirja paljastaa | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Vaikeita päätöksiä -kirja paljastaa

Luo: 10/05/2015 - 09:30

Mannerheim antoi siunauksensa asekätkentäoperaatiolle.

Jatkosodan loppuvaiheissa käynnistetty asekätkentäoperaatio ei ollut vain päämajan muutaman upseerin salahanke, vaan asialle antoi etukäteen siunauksensa ylipäällikkö, Suomen marsalkka Mannerheim. Asia käy ilmi Valittujen Palojen julkaisemasta kirjasta Vaikeita päätöksiä – Sota-ajan valintoja ja ihmiskohtaloita.

Sotatieteen tohtori, YE-majuri Marko Palokangas löysi tutkimuksissaan vahvistuksen arvailuille, että Mannerheim tiesi ja myös siunasi asekätkentäoperaation. Aseiden kätkennällä upseerit halusivat valmistautua siihen uhkaan, että Neuvostoliitto yrittäisi miehittää sodasta irrottautuvan Suomen.

Palokangas löysi tiedon Mannerheimin osallisuudesta Sotakorkeakoulun diplomityöstä, johon oli haastateltu päämajan operatiivisen osaston päällikkönä toiminutta eversti Valo Nihtilää.

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

-Marsalkka oli myöntynyt asiaan osoittaen toiminnan tarpeellisuuden tällaisessa tilanteessa. Marsalkka ilmoitti myös ratkaisun olevan oikean, mutta kehotti suureen varovaisuuteen, koska paljastumisen vaara oli ilmeinen, Nihtilä oli sanonut diplomityötä tekevälle oppilasupseerille Martti Keskitalolle vuonna 1967.

Suomi käytti Natsi-Saksan toimittamaa orjatyövoimaa

Suomi käytti Saksan toimittamaa orjatyövoimaa metsätyömailla vuonna 1943.

Valtiotieteen maisteri, tutkija Jussi Pekkarisen tutkimusten mukaan Saksan pahamaineinen salainen poliisi Gestapo valikoi Suomeen lähetettäväksi yli 300 miehen joukon, joka koostui lähinnä puolalaisista miehistä. Hangossa miehiltä otettiin allekirjoitus paperiin, jossa he ilmoittivat saapuneensa töihin vapaaehtoisesti, vaikka heidät oli tosiasiallisesti värvätty pakolla kotikylistään.

Miehet sijoitettiin viidelle metsätyömaalle Pohjois-Suomeen helmikuussa 1943. Metsähallituksen leiri oli Kuluksessa, Veitsiluoto Oy:n Savukoskella, Kemi Oy:n Olhavassa, Oulu Oy:n Ahmaksessa ja Kajaanin Puu Oy:n Suomussalmella. Suomi luopui puolalaisten työmiesten käytöstä vuoden 1943 lopulla sen jälkeen, kun asiasta oli noussut kansainvälinen kohu.

Hitlerin ulkoministeri Ribbentrop oli entinen huippujääkiekkoilija

Hitlerin Saksan ulkoministerinä sotavuosina toimineen Joachim von Ribbentropin taustalta paljastuu yllättävä menneisyys. Hän asui useita vuosia Pohjois-Amerikassa ja oli innokkaana urheilumiehenä jonkin aikaa pelaajana Kanadan jääkiekkomaajoukkueessa.

Saksalaissyntyinen Joachim von Ribbentrop asui vuosina 1910-1914 Kanadassa, jossa hän työskenteli muun muassa pankkialalla. Hän oli kova urheilumies ja harrasti muun muassa tennistä, luistelua ja jääkiekkoa. Valittujen Palojen käsiinsä saamien historialähteiden mukaan hän pelasi jonkin aikaa myös Kandan jääkiekkomaajoukkueessa.

Ribbentrop oli Hitlerin Saksan keskeisiä natsivaikuttajia. Toisen maailmansodan päätyttyä hänet tuomittiin kuolemaan Nürnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä ja teloitettiin vuonna 1946.

Ribbentropin toiminnasta on Valittujen Palojen kirjaan kirjoittanut filosofian tohtori, professori Ohto Manninen.

 


 

Lisätietoja asiasta antaa päätoimittaja Ilkka Virtanen (09) 503 4657, 040 7355953.

Book
No
No

Osallistu keskusteluun!