Parisuhde – 9 yleistä tapaa, joilla sabotoit suhteesi vaivihkaa | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Parisuhde – 9 yleistä tapaa, joilla sabotoit suhteesi vaivihkaa

Luo: 04/30/2018 - 16:29
Parisuhde

Vaikka kumppanisi olisi sinulle kaikkein tärkein, hän ei ehkä aina tunne niin, jos satut harrastamaan näitä yleisiä tapoja. Suhdeasiantuntijat kertovat, mitkä tavat voivat vahingoittaa suhdettasi eniten.

Parisuhde voi ajautua karille monien korjattavissa olevien tapojen ja käytösmallien vuoksi.
Kuva: 
Thinkstock


Parisuhde voi kärsiä, jos keskityt eniten puhelimeesi

Elämme kulttuurissa, jossa tarkistamme kännyköitämme lakkaamatta. Tällä pakkomielteellä on kuitenkin hintansa, sillä parisuhde saattaa kärsiä sinun liiallisesta ihastumisesta teknologiaan. ”Kaikkein yleisin tapa, jolla voi torpedoida oman parisuhteensa, on pitää kännykkänsä päällä, kun on kumppaninsa seurassa, ja katsella sitä aina, kun se soi,” sanoo Carole Lieberman, psykiatri Beverly Hillsistä, Kaliforniasta. ”Puhelimeen vastaaminen on pahempaa kuin tekstiviestien tai sähköpostien lukeminen, ja se kertoo kumppanillesi, että hän ei ole yhtä tärkeä kuin kuka ikinä sinua yrittääkin tavoitella.” Tri Lieberman sanoo, että ongelma ratkeaa, jos puhelin sammutetaan, kun syötte päivällistä, olette intiimisti tai teette jotain muuta, jonka aikana kumppanisi haluaa täyden huomiosi.

 
Olet mustasukkainen

Mustasukkaisuus parisuhteissa johtuu yleensä hylätyksi tulemisen pelosta tai riittämättömyyden tunteesta, sanoo Michelle Kerulis, terapiatyön professori Counseling@Northwesternistä, Nortwestern-yliopiston online-maisterintutkinto-ohjelmasta. ”Mustasukkaisuuden juuret voivat olla epävarmuudessa, luottamuksen puutteessa, petoksen pelossa tai huonossa itsetunnossa, ja se on voinut saada alkunsa vanhoista parisuhteista tai kokemuksista,” tri Kerulis sanoo. Tilanteen korjaamiseksi hän ehdottaa, että puhut kumppanillesi tietyistä tilanteista, jotka saivat sinut tuntemaan itsesi mustasukkaiseksi, ja kerrot, mistä uskot tunteen johtuvan,” tri Kerulis ehdottaa. ”Jos näet elämässäsi mustasukkaisuuteen liittyviä kuvioita, olipa kyse romanttisista suhteista, ystävyyssuhteista tai perheenjäsenistä, niistä kannattaa puhua terapeutille. Se auttaa käsittelemään tunteita ja ymmärtämään paremmin, miksi mustasukkaisuus on osa elämääsi.” 

Nalkutat ja valitat

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Nalkuttava kumppani voi nopeasti luoda jännitteitä ja aiheuttaa välirikkoja. ”Ehdotan, että yrität pitää suusi kiinni, priorisoida ja pohtia omaa lähestymistapaasi,” sanoo Melanie Mills, PhD, suhdeasiantuntija Dallasista. Hänestä on hyvä idea odottaa sopivaa hetkeä keskustella huolistasi nalkuttamisen sijaan. ”Ole kärsivällinen, jos jompikumpi teistä ei ole valmis puhumaan asiasta, ja pyydä kumppaniasi ilmoittamaan, koska voisi olla sopiva hetki. Sitten voit palata asiaan nalkuttamisen ja valittamisen sijaan,” tri Mills sanoo.

Käyttäydyt kiittämättömästi

Ihmisille voi olla haastavaa arvostaa pieniä asioita kumppaneissaan. ”Sitä kannattaa kuitenkin harjoitella,” sanoo tri Mills. ”Auttaa, että näet hyvän kumppanisi toiminnassa. Ehdotan, että yrität tietoisesti kiittää häntä pienistä asioista: korkin paikalleen laittamisesta, siitä että hän ansaitsee elantonsa kovalla työllä, että hän vie roskat ulos ja auttaa valmistamaan ruokaa perheelle,” hän lisää. 

Ette kommunikoi

Jos ette keskustele avoimesti tai kommunikoi tehokkaasti, saattaa seurauksena olla kaunaa, väärinymmärryksiä, loukattuja tunteita ja kokemuksia vähättelystä. ”Sen sijaan, että annatte pienten rikkeiden painaa suhdettanne, puhukaa niistä sopivalla hetkellä,” sanoo tri Mills. ”Älkää odottako liian pitkään, koska saatatte jo haudata todelliset tunteenne. Kertokaa toisillenne päiväänne liittyvistä tapahtumista.”

Unohdat itsesi suhteessa

Ihmiset unohtavat itsensä helposti, jos he eivät yritä aktiivisesti jatkaa kasvuaan, oppimistaan ja kehittymistään, sanoo tri Mills. “Älä unohda elää omaa elämääsi. Yritä löytää aikaa tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa, äläkä vain odota, että kumppanisi innostuu samoista asioista,” hän neuvoo. ”Usko tai älä, se tekee sinusta viehättävämmän. Tuot suhteen dynamiikkaan oman lisäsi, koska sinulla on kiinnostuksenkohteita ja olet itsevarma.” 

Riitelet kumppanisi kanssa tekstiviestien välityksellä

Riiteleminen oman kumppaninsa kanssa ei koskaan ole toivottavaa, etenkään jos ette ole samassa huoneessa, kaupungissa tai maassa. ”Etäsuhteessa elävät parit, joiden osapuolet eivät ole aina samalla etäisyydellä toisistaan, alkavat helposti riidellä tekstarilla,” sanoo Zucker Hillside -sairaalan Nofstra Northwell School of Medicinessä, New Yorkin Glen Oaksissa, toimiva psykiatri Gabriella I. Farkas. ”Riiteleminen tekstiviestien välityksellä on huono tapa, joka saa suhteen lopulta syöksykiitoon.” Hän sanoo, että riitely tekstiviestien välityksellä on monestakin syystä surkea tapa ilmaista tunteitaan. Yksi niistä on se, ettet voi tietää, miten kumppanisi reagoi. ”Niinpä jatkat tekstaamista, vaikka olet ehkä saattanut loukata kumppanisi tunteita,” tri Farkas sanoo. ”Yritä välttää tekstiviesteillä käytyjä riitoja, joissa et pysty korostamaan tai viestimään tunteitasi oikein. On tärkeää voida odottaa tilaisuutta keskustella asioista kasvokkain.” 

Ylität sosiaalisia rajoja

Jos puhut kumppanisi puolesta, saatat luoda välillenne ongelmia. Tämä käytös voi olla häiritsevää, koska päätösten tekeminen kumppanisi puolesta voi tuntua hänestä alentavalta sekä epäkunnioittavalta ja estää häntä olemasta itsensä, sanoo Psychology Today -lehdessä julkaistu artikkeli. ”Saatamme huomaamattamme häiritä tai hallita kumppaniamme, ja käyttäytyä tavalla, joka on epäkunnioittava ja alentava hänen itsetunnolle. Kun näin tapahtuu, uhriksi ei joudu vain kumppanisi ja hänen tunteensa, vaan myös oma voimasi ja tunteesi kumppaniasi kohtaan,” artikkeli kertoo. 

Et kokeile uusia asioita

Kukaan ei voi pakottaa itseään tekemään jotain, mitä ei halua tehdä. Jos kuitenkin tukahduttaa itsestään osan, joka etsii uusia kokemuksia ja reagoi kumppaninsa innostukseen, saattaa tuntea itsensä vähemmän eläväksi ja spontaaniksi, toteaa sama Psychology Today -lehden artikkeli.
 

Lue myös: 

14 anteeksiantamatonta lausetta parisuhteessa

Kuuntele ja tule kuulluksi 

12 tapaa viestiä rakkaudesta 

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!