Läpimurtoja lääketieteessä | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Läpimurtoja lääketieteessä

Luo: 09/12/2017 - 11:02
Lääketieteen ihmeet

Innostavia edistysaskeleita syövän, migreenin ja niveltulehduksen varhaisessa diagnosoinnissa ja hoidoissa.

Uudet testit paljastavat keuhkosyövän aiemmin

Varhainen diagnoosi on yksi parhaista tavoista syövän voittamiseksi, ja tällä saralla on nyt hyviä uutisia. Kahden uuden keuhkosyöpätestin avulla tämä tappava tauti voidaan havaita tarpeeksi ajoissa, jotta hoito on tehokasta ja potilailla on entistä paremmat mahdollisuudet parantua.

Ensimmäisen näistä testeistä on kehittänyt professori Vadim Backman Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa toimivan Northwesternin yliopiston biolääketieteen tekniikan laitokselta. Testissä potilaan posken sisäpinnalta otettuja solunäytteitä tarkastellaan erikoismikroskoopin avulla. Mikroskooppi tunnistaa tietynlaisia solumuutoksia, jotka osoittavat, onko potilaalle kehittymässä keuhkosyöpä.

Toinen uusi testi on yksinkertainen hengitystesti. Uloshengitysilma sisältää tuhansia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, joiden koostumus ja kaava vaihtelevat. Keuhkosyöpäpotilaiden uloshengitysilmasta on löydetty neljän haihtuvan orgaanisen yhdisteen osajoukko.

Iso-Britanniassa Cambridgessä pääkonttoriaan pitävä Owlstone Medical on kehittänyt mikrosirujen anturiteknologiaa uloshengitysilman haihtuvien orgaanisten yhdisteiden mittaukseen. Tämäntyyppinen tekniikka on jo olemassa. Billy Boyle, Owlstone Medicalin johtaja ja toinen yhtiön perustajista, kertoo, että heidän kehittämästään pienikokoisemmasta ja edullisemmasta laitteesta saattaa tulla työkalu joka lääkärin vastaanottohuoneeseen.

”Toivomme hengitysanalyysin antavan meille mahdollisuuden diagnosoida uusia tai uusiutuvia keuhkosyöpiä potilailta jo kauan ennen oireiden ilmaantumista, koska tällöin meillä on enemmän vaihtoehtoja heidän hoitamisekseen ja heillä on parhaat mahdollisuudet parantua”, sanoo sydämen ja rintakehän alueeseen erikoistunut kirurgi, lääketieteen tohtori ja kansanterveystieteen maisteri Erin M. Schumer. Hänen tähän tekniikkaan liittyvä tutkimuksensa julkaistiin The Annals of Thoracic Surgery -nimisessä lääketieteellisessä rintakehän alueen kirurgiaa käsittelevässä vuosikirjassa alkuvuodesta 2016.
 

Eturauhassyöpä voitaneen tulevaisuudessa havaita hajutestin perusteella

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Hajutesti on lupaava, nopea ja tarkka diagnostinen työkalu eturauhassyövän havaitsemisessa. Se voi pelastaa tuhansia ihmishenkiä ja säästää tuhannet miehet ikäviltä tutkimuksilta. Testiä on testattu kliinisesti jo pitkään, ja sen odotetaan tulevan markkinoille vuoden 2017 loppupuolella.

Tohtori Raj Persad, urologian erikoislääkäri Southmeadin sairaalassa Englannissa, sanoo: ”Jos tämä testi läpäisee kaikki kliiniset lääketieteelliset testit, se tulee mullistamaan diagnosoinnin.” ”Vaikka olisi tehty erittäin perusteellinen biopsiatutkimus, joissakin tapauksissa on olemassa riski, ettemme havaitse eturauhassyöpää.”

Maailman kansainvälisen syöpätutkimusrahaston (World Cancer Research Fund International) mukaan maailmassa oli vuonna 2012 yli 1,1 miljoonaa diagnosoitua eturauhassyöpätapausta.


Kuinka suuri sydänkohtausriski sinulla on?

Kuvittele päivä, jolloin verikokeella voitaisiin ennustaa, onko sinulla riski saada sydänkohtaus seuraavan viiden vuoden kuluessa. Tällöin sinä ja lääkärisi voisitte tehdä kaikkenne tämän ehkäisemiseksi.

Lontoon Imperial Collegessa toimivan Iso-Britannian kansallisen sydän- ja keuhkoinstituutin tutkijoiden kehittämä yksinkertainen verikoe lupaa tehdä juuri niin.

Jos kliiniset testit onnistuvat, uusi testi tarkastelee ihmisen elimistössä olevia suojaavia vasta-aineita sen sijaan, että tehtäisiin sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä riskianalyysejä iän, sukupuolen, kolesterolitason, verenpaineen ja terveyshistorian perusteella.

Nämä immuunijärjestelmän tuottamat vasta-aineet, joita kutsutaan nimellä IgG, näyttävät suojaavan elimistöä sydänkohtaukselta, vaikka kolesterolitasot ja verenpaine olisivat korkealla.

Kokeilussa niillä, joilla oli eniten IgG:itä, oli 58 % matalampi riski sairastua sepelvaltimotautiin tai saada sydänkohtaus. Näillä henkilöillä oli myös viisi vuotta kestäneen koeajan aikana 38 % matalampi aivoinfarktin riski verrattuna muihin testiryhmän jäseniin.


Lontoon Imperial Collegessa on kehitteillä verikoe, jolla voitaisiin ennustaa, onko potilaalla riski saada sydänkohtaus seuraavan viiden vuoden kuluessa. 
Kuva: Thinkstock

Läpimurto rintasyövän hoidossa

”Hämmästyttävää!” ja ”Uraauurtavaa!” ja ”Tämä saattaa mullistaa kaiken!” Näin rintasyövän hoidon asiantuntijat kuvaavat äskettäin tehdyn tutkimuksen tuloksia. Iso-Britannian syöpätutkimusorganisaation tutkijat antoivat aggressiivista rintasyöpää sairastaville naisille yhtä aikaa kahta syöpälääkettä: Herceptiniä (trastutsumabi) ja Tyverbiä (lapatinibi).

Kun näitä kahta lääkettä oli annettu naisille yhdentoista vuorokauden ajan, 17 % naisista kasvain pieneni huomattavasti. Vielä vaikuttavampaa on, että 11 %:lla näitä kahta lääkettä saaneista naisista kasvaimet hävisivät kokonaan.

Tutkijoiden oli tarkoitus selvittää kokeilussa ainoastaan, kuinka kahden lääkkeen yhdistelmähoito vaikuttaisi kasvaimiin diagnoosin ja leikkauksen välisenä aikana. Siksi nämä odottamattomat vaikutukset olivat ”dramaattisia”. Molempia lääkkeitä käytetään nykyään rintasyövän hoidossa, joten yhdistelmähoito voidaan ottaa käyttöön hyvinkin pian. Tämä tulee olemaan loistava uutinen joillekin rintasyöpäpotilaille.


Osittain sokeille apua ilman leikkaushoitoa

Tähän asti glaukooman tai näköhermon vaurioitumisen vuoksi menetetyn näkökyvyn on ajateltu olevan pysyvää. Mutta kesäkuussa 2016 julkaistut saksalaisen kliinisen tutkimuksen tulokset osoittivat, että osittain sokeiden potilaiden näkökyky oli parantunut huomattavasti 10 päivän hoitojakson jälkeen.

Heitä hoidettiin silmäkuopan läpi vaihtelevalla sähkövirtastimuloinnilla (ACS) ilman leikkausta. Se tarkoittaa vaihtelevan sähkövirran syöttämistä sille alueelle aivoja, joka vastaa näkökyvystä.

”ACS-hoito on turvallinen ja tehokas tapa palauttaa näkökyky osittain näköhermon vaurioiduttua”, kommentoi päätutkija, tohtori Bernhard A. Sabel Otto-von-Guericken yliopistosta Saksan Magdeburgista.

Ja vielä lisää hyviä uutisia heikkonäköisille: erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltu pienoiskamera voidaan asentaa potilaan silmälaseihin, mikä parantaa huomattavasti kykyä lukea.

Kalifornialaisen UC Davis Health Systemin tutkijoiden mukaan laite tunnistaa tekstin ja lukee sen käyttäjälle, joka kuulee viestin korvanapin kautta. Laite voidaan ohjelmoida tunnistamaan myös kasvoja, rahaa ja ruokatarvikkeita.
 

Verikokeet tunnistavat Alzheimerin tarkasti

Kuten syövässä, myös Alzheimerin taudissa varhaisesta diagnoosista voi olla potilaalle valtavasti hyötyä. Kaksi verikoetta, jotka on kehitetty Atlantin valtameren eri puolilla, pystyy tunnistamaan erittäin suurella tarkkuudella, onko potilaan kognitiivisen heikentymisen (MCI) syynä alkuvaiheessa oleva Alzheimer vai onko dementialle jokin muu syy.

Sekä Rowanin yliopiston tutkijat New Jerseyssä Yhdysvalloissa että saksalaisten Ruhr Bochumin ja Göttingenin yliopistojen tutkijat ovat kehittäneet näitä verikokeita. Dementiasta kärsii maailmanlaajuisesti yli 47 miljoonaa ihmistä, joista suurimmalla osalla dementian aiheuttaa juuri Alzheimerin tauti.

Tämä on suuri edistysaskel, sillä siitä voi olla paljon hyötyä Alzheimeria sairastaville. Se saattaa antaa asiantuntijoille mahdollisuuden hidastaa taudin etenemistä elämäntapamuutoksilla, lääkityksellä ja hoidon suunnittelulla. Saksassa kehitetty testi on jo läpäissyt kliinisen testauksen, ja nyt tarvitaan lisätutkimuksia.


Alzheimerin taudissa varhaisesta diagnoosista voi olla potilaalle valtavasti hyötyä.
Kuva: Thinkstock


Uskomattomia toipumisia aivoinfarktin jälkeen

71-vuotias pitkään pyörätuolissa istunut aivoinfarktipotilas kävelee jälleen.

Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat raportoineet, että seitsemällä niistä kahdeksastatoista aivoinfarktipotilaasta, jotka suostuivat kokeilemaan uudenlaista, kokeiluasteella olevaa hoitomuotoa, on näkynyt ”uskomattomia” tuloksia. Hoidossa injektoidaan kantasoluja potilaan aivojen vahingoittuneisiin osiin.

Tutkimuksen päätutkijana toimiva Gary Steinberg, joka on myös Stanfordin yliopiston neurokirurgian osaston johtaja, kertoi haastattelussa, että vaikka hän on varovainen eikä halua mainostaa liikaa näin pienellä otannalla tehtyä tutkimusta, hänen koko tiiminsä on ollut hämmästynyt tuloksista. Seitsemällä kahdeksastatoista hoidetusta potilaasta näkyy selvää edistystä.   

”Heidän paranemisensa ei ole vain vähäistä elpymistä, kuten vaikkapa jollakulla, joka ei ole kyennyt liikuttamaan peukaloaan ja kykenee nyt tekemään niin. Se on paljon merkittävämpää”, sanoo Steinberg, joka teki suurimman osan leikkauksista.

Uskomatonta kyllä, hoito tehosi parhaiten potilaisiin, joiden aivoinfarktista oli kulunut kuudesta kuukaudesta kolmeen vuotta. Uusi hoitomuoto ikään kuin muuttaa aikuisen aivot takaisin vastasyntyneen aivoiksi, niin että aivot voivat kasvaa ja kehittyä uudelleen – sen ei ole ennen tätä uskottu olevan mahdollista.

Tutkijat uskovat hoitomuodon voivan auttaa myös aivovammojen sekä hermoston rappeutumissairauksien, kuten Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin ja ALS-taudin hoidossa.

Kuten Emoryn yliopistossa Yhdysvalloissa Georgiassa työskentelevä neurokirurgi ja tutkija Nicholas Boulis toteaa, ”Jos katsoo näiden potilaiden kanssa aikaansaadun hoitovasteen suuruusluokkaa, on todellakin syytä olla innoissaan.”


Rokote sairaala-bakteereita vastaan

Nykyisin saatamme olla huolissamme siitä, että tulemme sairaalahoidossa sairaammiksi kuin sinne sisään kirjautuessamme, eikä tämä ole mikään vitsi. Bakteerit kukoistavat edelleen sairaalaympäristöissä, ja Clostridium difficile -bakteeri on yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista, erityisesti vanhuksille. Rokote saattaa kuitenkin olla pian saatavilla.

Saksalaiset tutkijat Max Planckin Kolloidien ja rajapintojen instituutissa Potsdamissa ja Freie Universität -yliopistossa Berliinissä ovat kehittäneet aineen, joka saa suolistossa aikaan immunivasteen suolistobakteeri Clostridium difficileä vastaan.

Mahdollinen rokote valmistelee immuunijärjestelmää tunnistamaan taudinaiheuttajan ja tuottamaan vasta-aineita tuhoamaan sen. Keksintö saattaa mahdollistaa edullisten ja tehokkaiden rokotteiden ja lääkkeiden kehittämisen C. difficileä vastaan. Myös muut yritykset, kuten Pfizer ja Sanofi Pasteur, työskentelevät rokotteen kehittämisen parissa.


Valaistuksella voidaan vähentää migreenistä kärsivien kipuja

Migreenistä kärsivät näyttävät vihreälle valolle kuvainnollisesti vihreää valoa, sillä Harvardin yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa ovat saaneet selville, että matalan intensiteetin vihreä valo näyttäisi vähentävän kipua.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että valo voi joko laukaista migreenistä kärsivien kivun tuntemuksen tai lisätä sitä. Valkoinen, sininen, punainen ja keltainen valo kasvattavat migreenistä kärsivän kipuja. Keksittyään vihreän valon vähentävän kivun tunnetta tutkijatiimi toivookin, että migreenistä kärsiville olisi apua erityisesti tätä varten suunnitelluista aurinkolaseista, jotka suodattavat kaikki muut valonsäteet paitsi vihreän valon.

Tohtori ja Harvardin yliopiston anestesiologian professori Rami Burstein sanoo: ”Olimme yllättyneitä, kun huomasimme, ettei sininen valo tuota sen enempää kipua kuin valkoinen, keltainen tai punainenkaan. Ne kaikki aiheuttivat kipua.”

Mutta vielä sitäkin yllättävämpää oli huomata, että matalan intensiteetin vihreä valo vähensi vapaaehtoisten koehenkilöiden kärsimystä.Valkoinen, sininen, punainen ja keltainen valo kasvattavat migreenistä kärsivän kipuja, mutta matalan intensiteetin vihreä valo näyttäisi vähentävän kipua.
Kuva: Thinkstock
 

Sähköinen stimulointi vähentää niveltulehduksen aiheuttamaa kipua

Kliiniset testit, joissa sähkövirtaa kohdistetaan aivorungosta vatsaonteloon ulottuvaan kiertäjähermoon, ovat osoittaneet, että kiertäjähermon stimulointi vähentää merkittävästi kipua ja turvotusta nivelreumaa sairastavilla potilailla.

Nivelreuma on krooninen tulehdussairaus, josta kärsii noin kolme miljoonaa ihmistä eri puolilla Manner-Eurooppaa. Hollantilaiset ja amerikkalaiset tutkijat julkistivat tutkimustuloksensa heinäkuussa 2016.

”Tutkimuksen tulokset tukevat bioelektroniikkaan perustuvien lääkkeiden jatkuvaa kehitystä myös jatkossa. Nämä lääkkeet on suunniteltu parantamaan kroonisista tulehdussairauksista kärsivien ihmisten elämää ja tarjoamaan terveydenhuollon ammattilaisille uusia, mahdollisesti turvallisempia hoitovaihtoehtoja niin, että kokonaiskustannukset terveydenhuoltojärjestelmälle ovat selvästi entistä pienemmät”, sanoo SetPoint Medicalin toimitusjohtaja Anthony Arnold.

Vaikka tutkimus keskittyikin nivelreuman hoitoon, kliinisten testien tuloksilla saattaa olla vaikutusta myös potilaille, jotka kärsivät muista tulehdussairauksista, kuten Crohnin taudista, Parkinsonin taudista, Alzheimerin taudista ja muista vastaavanlaisista taudeista.   

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!