12 elinikää pidentävää ruokaa | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

12 elinikää pidentävää ruokaa

Luo: 04/03/2018 - 17:50
granaattiomena

Enää ei puhuta vain vihreästä teestä ja mustikoista! On olemassa monia muitakin ruoka-aineita, joita nauttimalla elinikä voi pidentyä. 

Granaattiomenan siemet ovat hyvin terveellisiä.
Kuva: 
Thinkstock


Halkaistut herneet

Peas porridge hot, peas porridge cold, peas porridge in the pot nine days old. Sillä, miten palkokasvisi syöt ei ole niinkään väliä, kunhan syöt niitä. Välimerellistä ruokavaliota nauttimalla elinikä voi pidentyä ja palkokasvit ovat välimerellisen ruokailun kulmakivi. Kokonaisten paistettujen herneiden syöminen voi hidastaa solujen vanhenemista BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Tutkijat uskovat, että palkokasvien teho piilee kuidussa ja antioksidanteissa. 

Jalopähkinät

Jos olet pähkinöinä pähkinöistä, teet terveydellesi suuren palveluksen. BMC Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että erityisesti jalopähkinöiden syöminen vähintään kolme kertaa viikossa voi lisätä elinikää jopa 2–3 vuotta. Lisäksi pähkinöiden napostelu vähentää huomattavasti syövän ja sydänsairauksien riskiä – juuri niiden sairauksien, jotka nykyään tappavat eniten. Tuloksiin liittyy yksi huonokin uutinen: tutkimuksessa ei löydetty näyttöä siitä, että maapähkinät tai maapähkinävoi pidentäisivät elinikää. Anteeksi vain, maapähkinäfanit!  

Kasvisproteiini

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Ei huolta – kukaan ei pakota sinua luopumaan pihvistäsi, mutta muutama lihaton ateria viikossa voi lisätä viikkoja elinikääsi. Yhdysvaltain nefrologiyhdistyksen tutkimuksen mukaan kasvislähtöisen proteiinin lisääminen ruokavalioon pidentää ikää erityisesti jos kärsit munuaisvaivoista. Sellaiset ruuat kuin kvinoa, riisi ja pavut, soija, tofu ja tattari pakkaavat lautaselle lähes yhtä paljon proteiinia per annos kuin liha, ja niiden mukana saat lisäksi lisää kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. 

Porkkanat

Porkkanat ovat terveysruuan perustaa, joten ei varmaankaan tule yllätyksenä, että niiden syöminen tekee hyvää. Mutta tiesitkö, että porkkana ei pelkästään pidennä elinikää vaan saa sinut myös näyttämään hyvältä? Glasgow’n yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että karotenoidit - joista porkkanan kirkas oranssi väri johtuu - hidastavat ikääntymistä ja tekevät syöjästä vetävämmän näköisen mahdollisille kumppaneille.  

Sardiinit

Yhdysvaltalaisen ravitsemusakatemian mukaan omega-3-rasvahapot ovat tehokas keino eliniän pidentämiseksi, sillä ne vähentävät sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Vaikka näitä ihmehappoja löytyy jokaisesta rasvaisesta kalalajista, yksi parhaista ja vähiten tunnetuista lähteistä ovat sardiinit. Yksi peltirasiallinen silmämunineen kaikkineen sisältää puolet päivittäisestä omega-3:n tarpeesta ja 400 grammaa vitamiini B12:ta. Koska sardiinit ovat pikkuruisia ja ruokaketjun pohjalla, niissä on vähemmän myrkkyjä kuin isoissa kaloissa kuten tonnikalassa ja lohessa.

Etanat

Etanat ovat vielä melko harvinainen osa tavallista ruokavaliota, mikä on sääli, sillä meiltä menee sivu suun maukas ja keholle monipuolinen raudan lähde – ainakin näin sanovat nigerialaiset tutkijat. Näissä kotiloissa on noin 4 mg rautaa per annos, siis enemmän kuin punaisessa lihassa. Raudansaanti estää anemiaa ja pidentää elinikää. 

Kookos

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että hyvien rasvojen syöminen hidasti aivojen ikääntymistä suojelemalla niiden DNA:ta. Näihin rasvoihin kuuluvat myös kookoksesta löytyvät keskipitkäketjuiset rasvahapot. Tutkimus tehtiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan trooppinen kookos saattaa suojella myös ihmisaivoja pitkälle elämän iltaan saakka.  

Hapankaali

Tutkimusten mukaan ruuat, joissa on runsaasti hyvänlaatuisia bakteereja, voivat auttaa pidentämään elinikää. Tällaisia ruokia ovat hapankaalin lisäksi jugurtti, kefiiri ja kimchi. Hapatetussa ruuassa on runsaasti erilaisia probiootteja. Bakteerit vähentävät tulehdusriskiä, lisäävät vastustuskykyä ja auttavat ruuansulatuksessa, mikä taas tuo elämään terveellisiä lisävuosia. 

Bataatti

Bataatti ei ole vain lisuke vaan ansaitsee tähtiroolin ruokapöydässä elinikää pidentävien ominaisuuksiensa vuoksi. Kansasin valtionyliopiston tutkimuksessa todettiin, että bataateissa – erityisesti niissä silmiinpistävän purppuraisissa lajeissa – on runsaasti antosyaaneja, jotka voivat vähentää syöpäriskiä. Bataatteja ei kuitenkaan kannata tarjoilla vaahtokarkkien kanssa: sokeri nimittäin lyhentää elinikää. 

Viini ja suklaa

Maukas suklaa ja hyvä viini ovat elämän suola, ja nyt tutkijat uskovatkin, että nämä herkut voivat jopa pidentää elinikää. Kumpikin on mainio resveratrolin lähde. Cell metabolism -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kyseinen tehokas yhdiste kumoaa solujen vanhenemisen merkkejä. Kaikkein parhaat hyödyt saa tummasta suklaasta ja punaviinistä. Tänä ystävänpäivänä voit hyvillä mielin yllättää rakkaasi hänen suosikkiherkuillaan. Mikään ei sano ”rakastan sinua” paremmin kuin kumppanisi eliniän pidentäminen! 

Granaattiomena

Granaattiomenan historia on täynnä mystisiä tarinoita: se on vahvistanut urheilijoita olympialaisissa ja vienyt Persephonen Manalaan. Kannattaako kaikkea silti uskoa? Vaikka hedelmän kirpeät, punaiset siemenet eivät välttämättä olekaan avain kuolemattomuuteen, tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan ne voivat silti pidentää elinikää. Mikrobit ruuansulatusjärjestelmässä käyttävät granaattiomenasta löytyvää Urolithin A -molekyyliä auttaakseen lihassoluja suojautumaan ikääntymiseltä. Parhaassa tapauksessa granaattiomenan siemenet ovat yksi maukkaimmista tavoista pidentää elinikää, ja pahimmassakin tapauksessa ne eivät luultavasti vie sinua Manalaan.  

Ei mitään

Viime aikojen ajatuksiaherättävimpiin tutkimuksiin kuuluu Nature-lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan paras elinikää pidentävä ruoka oli… ei ruokaa ollenkaan. Ihmiset, eläimet ja jopa madot, jotka saivat vain vähän kaloreita päivässä, elivät noin 40 prosenttia pidempään kuin hyvin ruokitut toverinsa. Totta kai voitaisiin väittää, ettei pidennetystä elinajasta ole paljon iloa, jos kaiken aikaa on nälkä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin ehdotettu ”jaksottaista paastoamista”: syömättä ollaan 12–36 tuntia. Paastoamalla elinikä voi pidentyä itseään nälkiinnyttämättä.

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!