Ruokolahden leijona | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Ruokolahden leijona

Luo: 02/09/2017 - 15:55

Ruokolahdella nähty leijona oli kesän 1992 ylivoimaisesti kuumin puheenaihe.

Leijonan olemassaolo vahvistettiin virallisesti Ruokolahdessa, kun suurpetotutkija löysi paikkakunnalta Suomeen kuulumattoman ison kissan jäljet.
Kuva: 
Thinkstock

 Leijonasta tehtiin ensimmäinen havainto 23. kesäkuuta, kun mikkeliläinen metsätyönjohtaja Martti Auvinen näki leimausarviota tehdessään ison eläimen neljä jalkaa ja ruskean mahan ja meni katsomaan lähempää.

Hän kuvaili eläintä leijonansukuiseksi, ja hänen mukaansa sen etuosa oli massiivinen, takaruumis ruskean sileän karvan peittämä ja häntä pitkä.

Auvisen havainnon jälkeen huhuttiin Ruokolahdella, että eräs 70-vuotias mies olisi nähnyt leijonan jo aiemmin, muttei uskaltanut ilmoittaa sitä peläten maineensa puolesta.

Myös Ruokolahden kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja kertoi nähneensä leijonan metsässä ennen Auvista, mutta tiedotti siitä vasta uutisoinnin jälkeen.

Eläimen olemassaolo vahvistettiin virallisesti, kun suurpetotutkija neljä päivää myöhemmin löysi paikkakunnalta Suomeen kuulumattoman ison kissan jäljet.

Havainnoista syntyi valtava mediasirkus. Vilkkaimmillaan uutisointi leijonasta oli 29.–30. kesäkuuta, jolloin kaikki suomalaiset päivittäismediat julkaisivat siitä juttuja.

Uutinen levisi myös ulkomaille, ja ainakin uutistoimistot Associated Press ja Reuters levittivät tapausta uutisena.

Muualtakin Suomesta tuli ilmoituksia leijonasta, erityisesti Kristiinankaupungin seudulta, jossa maa- ja metsätalousministeriö oletti olevan toisen ison kissan. Median mukaan myös Karstulassa, Iissä ja Hyrynsalmella nähtiin leijona.

Kolme ministeriötä määräsi eläimen poistettavaksi Suomen luonnosta, mutta metsästys päättyi pian, kun siitä ei enää saatu luotettavia jatkohavaintoja. Leijona jäi mysteeriksi.

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.