Aurinko paistaa, suojaa ihosi oikein | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Aurinko paistaa, suojaa ihosi oikein

Luo: 05/03/2013 - 11:11

Suojaa ihosi oikein ja nauti kesästä.

Kuva: 
Getty

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Kaipaatko kevyttä kesälukemista rannalla köllöttelyn oheen? Kannattaa vilkaista aurinkosuojapullon kylkeä, sillä aurinkovoiteiden pakkausmerkintöihin on tullut muutoksia.

Monissa maissa aurinkosuojatuotteissa ei enää saa käyttää ilmaisuja kuten ”täysi suoja” tai ”hien- ja vedenkestävä”, sillä pahimmassa tapauksessa ne ovat suorastaan harhaanjohtavia. Yksikään voide tai suihke ei nimittäin pysty kokonaan estämään auringon ultraviolettisäteilyn pääsyä iholle. Niin ikään lupaukset hien- ja vedenkestävyydestä ovat katteettomia. Myös suojakerroinmerkintöihin on puututtu.

Suurin osa ihmisistä levittää iholleen aurinkosuojaa vain kolmanneksen tarvittavasta määrästä. Australialainen ihotautilääkäri Phillip Artemi suosittelee, että kasvoille ja niskaan levitetään aurinkosuojaa 3 millilitraa. Saman verran on hyvä levittää kumpaankin käsivarteen. Jalat vaativat kaksinkertaisen määrän.

Ultraviolettisäteily voi vaurioittaa ihoa, nopeuttaa ihon vanhenemista ja aiheuttaa ihosyöpää. Pelkkä aurinkovoide ei kuitenkaan yksin riitä suojaamaan ihoa.

Miksi siis vaivautua läträämään aurinkovoiteiden kanssa, jos ne eivät edes anna täyttä suojaa? ”Kukaan tuskin haluaa sairastua ihosyöpään tai antaa ihonsa vanheta ennenaikaisesti”, Artemi toteaa. ”Kun keski-iän kynnyksellä kurkistaa peiliin ja huomaa rupsahtaneensa, syy on 75 prosentissa tapauksista ihon ennenaikaisessa ikääntymisessä. Se on suoraa seurausta liiallisesta auringolle altistumisesta.”

Myös ihmiset, joilla on tumma iho, ovat vaaravyöhykkeellä. Artemin mukaan he voivat yhtä lailla sairastua ihosyöpään ja kärsiä ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä. ”On tärkeää olla ottamatta turhia riskejä oman terveytensä uhalla.”

Ikääntyneille ihmisille Artemilla on selkeä neuvo: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa pitää huolta ihostaan.” Terveys kiittää tupakoinnin lopettajaa, olipa tämä sitten vanha tai nuori. Yhtä lailla iho voi eheytyä.

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!