Hyviä uutisia! Nyt on kesä ja puutarhat ovat pullollaan raikkaita, mehukkaita tomaatteja maukkaimmillaan.
Tässä 10 vinkkiä, kuinka voit hyödyntää tomaattisadon herkullisesti!
1. Tuore, kypsentämätön tomaattikastike
Poista tomaateista kannat ja siemenet ja kuutioi pieneksi. Lisää hyvää oliiviöljyä, sitruunamehua tai balsamiviinietikkaa, valkosipulimurskaa sekä runsaasti tuoretta silputtua basilikaa. Sekoita kuuman pastan sekaan ja raasta päälle parmesaania juuri ennen tarjoilua.
2. Kypsennetty tomaattikastike
Inject Testi Mainos
Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!
Kuumenna oliiviöljy suuressa kasarissa. Lisää yksi kuutioitu sipuli, valkosipulimurskaa, pari pilkottua porkkanaa (makeuden ja koostumuksen lisäämiseksi) ja kuullota, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Lisää 1,5 kg kaltattuja ja siemenettömiä tomaatteja. Anna kiehua hiljalleen noin tunnin ajan tai kunnes tomaatit ovat hajonneet. Anna jäähtyä ja soseuta. Lisää basilikaa, oreganoa, suolaa ja pippuria makusi mukaan. Lämmitä kastike uudelleen ja anna keittyä kokoon haluamasi paksuiseksi. Käytä välittömästi tai jäähdytä ja pakasta myöhempää käyttöä varten.
3. Kermainen tomaattikeitto
Kalttaa 500 g luumutomaatteja ja poista niistä siemenet. Paista niitä suuressa kasarissa lieden keskilämmöllä, kunnes tomaatit ovat hajonneet (noin tunnin ajan). Kiehauta ja lisää hyppysellinen ruokasoodaa estääksesi maidon juoksettumisen. Kaada sekaan hiljalleen 5 dl täysmaitoa ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella cayennepippuria, jos haluat. Tarjoa välittömästi tai jäädytä jääkaappiin odottamaan käyttöä.
4. BLT-leipä (Bacon-Lettuce-Tomato)
Käytä paksuksi viipaloitua savupekonia, hapanleipää, tuoretta lehtisalaattia, majoneesia ja runsaasti paksuja tomaattiviipaleita. Ripottele päälle suolaa ja vastarouhittua mustapippuria makusi mukaan.
5. Lämpimät juustoleivät
Raasta juusto, jotta se sulaa nopeammin. Leikkaa ohuita tomaattiviipaleita, niin leivistä tulee siistimpiä. Laita juusto ja tomaattiviipaleet kahden leipäpalan väliin. Käytä paninirautaa tai paina kerrosleipiä lastalla pannua vasten paistaessasi ne kuumiksi.
6. Uunissa paahdetut tomaatit
Halkaise tomaatit ja poista kannat. Aseta ne uunivuokaan leikkuupuoli ylöspäin ja pirskottele niille oliiviöljyä. Ripottele päälle hieman suolaa ja paista 100 asteessa 2–3 tuntia, kunne tomaatit ovat painuneet kasaan. Jäähdytä ja säilö tomaatteja öljyssä joko jääkaapissa tai pakkasessa. Uunissa paahdetut tomaatit ovat herkullisia pizzan tai lämpimien patonkien päällä ja kanan tai kalan peittona.
7. Uunissa kuivatut luumutomaatit
Poista tomaattien kannat (älä kuori tai poista siemeniä) ja lohko tomaatit 2,5 sentin levyisiksi lohkoiksi. Aseta viipaleet leivinpaperille ja ripottele niille halutessasi hieman suolaa. Paista 80 asteessa 8 tuntia. Säilö tomaatit tiiviissä purkissa kokonaan oliiviöljyn peitossa. Lisää purkkiin kuorittu valkosipulinkynsi, jos haluat.
8. Caprese-salaatti
Poista kannat ja viipaloi tomaatit paksuiksi viipaleiksi. Aseta ne limittäin tarjoiluvadille. Viipaloi tuorettaa mozzarellaa ja asettele viipaleet tomaattien väliin. Pirskota päälle hyvää oliiviöljyä ja hieman balsamiviinietikkaa sekä hyppysellinen merisuolaa. Ota nippu tuoretta basilikaa, rullaa se sikarimaiseksi pötköksi ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi (tätä kutsutaan chiffonadeksi). Ripottele suikaleita tomaattien ja mozzarellan päälle. Vaihtelun vuoksi voit käyttää savustettua mozzarellaa tai vuohenjuustoa tuoreen mozzarellan sijaan tai balsamiviinetikan asemesta sherryetikkaa.
9. Tomaattimehu
Lohko tomaatit neljään osaan ja keitä niitä kattilassa n. 10 minuuttia. Purista tomaatit sihdin läpi, jotta saat pelkän nesteen talteen. Lisää suolaa maun mukaan ja tarvittaessa myös hieman sokeria tasapainottamaan makua. Pakkaa säilytyspurkkeihin ja pakasta.
10. Salsa
Poista kannat ja kuutioi kypsät tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutioitua punasipulia, jalapenoja, limettimehua maun mukaan, 2 - 3 rkl tuoretta korianterisilppua ja suolaa. Sekoita ainekset huolellisesti ja jäähdytä jääkaapissa tuntia ennen tarjoilua.
Osallistu keskusteluun!