Yksitoista tapaa suojautua allergialta kotona | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Yksitoista tapaa suojautua allergialta kotona

Luo: 03/20/2013 - 16:58

Oma koti kullan kallis saattaa olla täynnä niiskutusta ja aivastelua, jos et ole varuillasi kevään allergiakauden aikaan. Tässä yksitoista takuuvarmaa vinkkiä allergioiden suitsemiseen.

Kuva: 
iStock

1. Ilma virtaamaan

Huolehdi siitä, että talo on hyvin ilmastoitu myös lattioiden alta. Pidä kuitenkin ikkunat kiinni kaikkein pahimpina siitepölyaikoina ja säädä ilmastointi puhaltamaan puhdasta, viileää ja kuivaa ilmaa.

2. Tarkkaile kosteutta

Korkea ilmankosteus saa homeen kasvamaan ja saattaa houkutella paikalle russakoita. Paras ilmankosteustaso kotona on 40–50 prosenttia. Sitä pienempi ilmankosteus ei ole myöskään hyvä asia, sillä liian kuiva ilma voi myös aiheuttaa terveysongelmia.

3. Pysy sisällä pahimpina allergia-aikoina

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Rajoita ulkoilua siitepölyn määrän ollessa korkeimmillaan. Siitepölyä on eniten ilmassa usein kello 14 ja 16 välillä. Vältä pitkien aikojen viettämistä ulkoilmassa myös tuulisina päivinä, jolloin ilmassa lentää pölyä, hometta ja siitepölyä.

4. Käy saman tien suihkussa

Käy suihkussa, pese hiukset ja vaihda vaatteet heti tultuasi sisään. Allergeeneja kertyy helposti iholle, hiuksiin ja vaatteisiin. Allergeenit leviävät sieltä kasvoille, käsiin ja tyynyliinoihin.

5. Hoida puutarhaa varoen

Puut ja pensaat kannattaa karsia säännöllisesti, jotta kasvillisuus ei ole liian lähellä ikkunoita ja ovia. Älä käytä lehtipuhaltimia, sillä ne syöksevät hometta täydellä teholla ulkoilmaan, mistä ne sitten kulkeutuvat helposti myös sisäilmaan. Istuta sellaisia puita ja pensaita, jotka tuottavat vain vähän siitepölyä.

6. Pidä sisäkasvit kuivina

Märkä multa on hyvä kasvualusta homeelle. Laita sisäruukkujen päällimmäiseksi kerrokseksi pikkukiviä estämään homeen kasvua.

7. Sänkyjen paketointi

Peitä patja, runko ja tyynyt allergiselle sopivilla lakanoilla, jotta pölypunkit pysyvät kurissa.

8. Suosi höyheniä

Isossa-Britanniassa Manchesterin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että keinokuituiset materiaalit ja vaahtomuovityynyt keräävät enemmän pölypunkkeja ja lemmikkien hilsettä kuin höyhentäytteiset tyynyt. Tiiviisti neulotut peitteet, jotka pitävät höyhenet sisällä, auttavat myös pitämään allergeenit kurissa.

9. Siivoa harvemmin

Muutama villakoiran sängyn alla saattaa olla hyväksi. National Jewish Medical and Research Centerissä Denverissä työskentelevät lääkärit kertovat, että kodin pölyssä oleva entodoksiini-niminen aine suojaa lapsia allergialta ja astmalta.

10. Kääräise matot kasaan

Hyvin tomutetussa matossa eivät pölypunkit viihdy. Perinteinen lumipesu raikastaa matot tehokkaasti.

11. Laita pehmolelut piiloon

Pehmoeläimet ovat suloisia, mutta ne ovat täynnä pölypunkkeja. Heivaa punkit kodistasi pihalle sulkemalla pehmolelut muovipusseihin ja pakastamalla ne päiväksi tai kahdeksi.

Web
No
No

Osallistu keskusteluun!