Näin pidät polvesi kunnossa | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Näin pidät polvesi kunnossa

Luo: 08/24/2016 - 11:39

Polvilla on tärkeä tehtävä: ne kannattelevat koko ihmiskehon painoa samalla kun ne mahdollistavat suuren osan kehon liikkeistä.

Kuva: 
Masterfile
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Polvinivelet ovat suurimpia ja monimutkaisimpia niveliämme, mutta ne myös vahingoittuvat erittäin helposti. Ongelmat polven alueella voivat johtaa krooniseen kipuun, toistuviin loukkaantumisiin ja pahimmillaan liikuntakyvyn menettämiseen. Siksi nivelistä huolehtiminen varsinkin vanhemmalla iällä voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. 

Yksi kaiken ikäisille sopiva tapa pitää huolta polvista on vahvistaa niitä lihaksia, jotka toimivat iskunvaimentimina, erityisesti takareisien koukistajalihaksia ja etureisiä. Lontoossa työskentelevä englantilainen fysioterapeutti Sammy Margo suosittelee myös harjoittamaan vatsan alueen lihaksia sekä vahvistamaan pakaralihaksia. ”Ne käytännössä ohjailevat ja tukevat jalkoja”, hän selittää. Näitä kaikkia lihaksia voi harjoittaa samanaikaisesti kiipeämällä portaita ylös ja alas tai askeltamalla esimerkiksi steppilaudalla. Portaiden kapuaminen on myös sopivan kevyt harjoitus ylläpitämään sydämen ja verisuonten kuntoa. 

Kengät voivat olla polviesi ystävä tai vihollinen. Esimerkiksi korkeilla koroilla käveleminen kohdistaa niveliin noin 25 prosenttia suuremman paineen kuin kulkeminen paljain jaloin. 

Kun etsit hyviä kävelykenkiä, kiinnitä huomiota kenkien pehmikkeisiin ja istuvuuteen. Ota myös jalkojesi muoto huomioon: ihmiset joilla on korkea jalkaholvi saattavat tarvita enemmän pehmikkeitä paikatakseen luonnollisen iskunvaimennuksen puutteita. Voit helposti selvittää millainen jalkaholvi sinulla on kastamalla jalkasi veteen ja astumalla esimerkiksi pahvinpalan päälle. Jos suurin osa jalanjäljestäsi on näkyvissä, sinulla on luultavasti matala jalkaholvi. Jos taas jäljessä näkyy vain osa jalkapohjasta, sinulla on luultavimmin korkea jalkaholvi.

Jos polvissasi on jo ruhjeita ja kulumia esimerkiksi niveltulehduksen tai vanhojen liikuntavammojen jäljiltä, kevyet harjoitukset saattavat olla sinulle sopivimpia. Hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa uinti, pyöräily sekä sauvakävely, jossa sauvat tukevat liikkumista. 

Lue lisää
Näin pääset nivelkivuista 
Letkeyttä lonkkiin
Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!