Paavo Nurmen maailmanennätykset | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Paavo Nurmen maailmanennätykset

Luo: 01/05/2017 - 12:00

Elokuussa 1923 toteutui jo pitkään odotettu kaksinkamppailu Paavo Nurmen ja Ruotsin huippujuoksijan Edvin Widen välillä.

9-kertainen olympiakultamitalisti Paavo Nurmi toimi soihdunkantajana Helsingin 1952 olympialaisissa.

23. elokuuta Paavo Nurmi ja Ruotsin Edvin Widen miehet ottivat mittaa toisistaan mailin juoksussa Tukholman täpötäydellä olympiastadionilla. Nurmi osoittautui selvästi paremmaksi, hän voitti juoksun uudella maailmanennätysajalla 4.10,04. Samalla syntyi myös uusi 1500 m maailmanennätys 3.53,0.

Juoksu herätti Suomessa tavatonta huomiota, eivätkä penkkiurheilijat malttaneet odotella seuraavan päivän sanomalehtiä. Epävirallisena ”uutistoimistona” toiminut Helsingin urheiluaitta sai vastata päivän aikana 459:ään asiaa koskevaan puheluun. Liikkeen edustalla Fabianinkadulla oli väkeä niin paljon, että autot eivät päässeet kulkemaan.

Nurmi kärsi vääryyttä

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Nurmen elämään mahtui paljon ikimuistoisia hetkiä, kuten jo legendaariset 9 olympiakultaa. Todellista pahennusta hänen urallaan herätti kuitenkin se, että Paavo Nurmi, jonka oli vuonna 1932 määrä päästä Los Angelesin olympiakisoihin kruunaamaan uransa maratonvoitolla ja samalla kymmenennellä kultamitalillaan, julistettiin Kansainvälisen Olympiakomitean toimesta ammattilaiseksi. Kun Suomessa nähtiin, eikä aivan aiheetta, että kyseessä oli Ruotsista käsin aloitettu ajojahti, reaktio oli voimakas. SVUL:n puheenjohtaja Urho Kekkonen katkaisi maaottelukosketuksen Ruotsiin, lehdistö oli hurjistunut, ja eräiden ruotsalaisten yritysten edessä oli mielenosoituksia. Suuri osa suomalaisista aavisti, ettei Nurmi ollut ihan pulmunenkaan – mutta ammattilaisuus oli samaa kuin doping nykyään, ja se sai monilta saman puolustelunkin: kaikkihan sitä tekivät, joten miksi piti valita suomalainen ikoni vainon kohteeksi ja sijaiskärsijäksi? Ja mikä pahinta, kateellisten ruotsalaisten toimesta.

Book
No
Yes

Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.