Hannu Salaman vuonna 1964 julkaistu romaani Juhannustanssit toi kirjailijalle syytteen jumalanpilkasta | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Hannu Salaman vuonna 1964 julkaistu romaani Juhannustanssit toi kirjailijalle syytteen jumalanpilkasta

Luo: 06/21/2017 - 16:13
Hannu Salama

Otava julkaisi 7. lokakuuta Hannu Salaman romaanin ”Juhannustanssit”, ja aluksi kirja sai varovaisen myönteisen vastaanoton. Tilanne muuttui täysin kun kirkollinen lehti Kotimaa kysyi 16. lokakuuta pääkirjoituksessaan ”Rienausta kiiltokansissa”: ”missä on Juhannustanssien kirjoittajan ja kustantajan yleisen kehtaamisen raja".

Hannu Salama saapumassa Helsingin hovioikeuteen Juhannustanssit-oikeudenkäyntiin. Tuomioistuin sijaitsi tuolloin Kaivopuistossa.
Kuva: 
Wikimedia Commons

Pääkirjoituksessa todettiin, että Salaman kirja ”etsii Raamatun ja uskonarvojen rienaavuudessa vertaistaan uudessa kotimaisessa kaunokirjallisuudessa”.
 
Arkkipiispa Martti Simojoki tuomitsi Salaman kirjan 11. marraskuuta kansanopistolaitoksen 75-vuotisjuhlissa pitämässään puheessa. Mainitsematta Salaman romaania nimeltä hän kiinnitti puheessaan huomiota ”erään tämän syksyn romaanin” tapaan tarkastella ”Raamatun sanoja ja itse Jeesuksen persoonaa”.

Juhlapuhe julkaistiin seuraavana päivänä parissa kymmenessä sanomalehdessä ympäri Suomen. Ennen puhettaan arkkipiispa oli käynyt Otavassa ehdottamassa muutamien arkojen kohtien poistamista romaanin uusista painoksista.
 
Lopullisesti kirjasota leimahti 17. joulukuuta, kun kansanedustaja Margit Borg-Sundman teki asiasta eduskuntakyselyn, jonka allekirjoitti 18 muuta kokoomuksen kansanedustajaa.

Kirjelmässä kysyttiin: ”Onko Hallitus tietoinen siitä, että maassa julkaistaan lain vastaisesti jumalanpilkkaa esittävää ja sukupuolikuria loukkaavaa kirjallisuutta, ja jos on, aikooko Hallitus ryhtyä toimenpiteisiin tällaisen toiminnan lopettamiseksi?”.

Samoihin aikoihin oikeusministeriölle oli jätetty Viidennen herätysliikkeen allekirjoittama kirjelmä, jossa esitettiin toimenpiteitä Juhannustanssien johdosta.

Tammikuussa 1965 Oikeusministeri J. O. Söderhjelm määräsi nostettavaksi syytteen jumalanpilkasta Salamaa ja kustannusyhtiö Otavaa vastaan ja juttu oli ensimmäisen kerran oikeudessa 25. helmikuuta 1965.

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.