Suomi100 | Valitut Palat

Suomi100



100-vuotiaan Suomen kunniaksi aloitamme kotisivuillamme uuden juttusarjan Suomen Vuosisata -uutuuskirjan pohjalta. Julkaisemme joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.

”Virallisesti” sisällissota – eli sekä punaisten vallankumousyritys että vapaussota – alkoi suurin piirtein 27. tammikuuta. 

Maaliskuussa 2016 julkaistun World Happiness Reportin mukaan Suomi on maailman viidenneksi onnellisin maa. Kymmenen onnellisimman maan joukosta löytyvät kaikki Pohjoismaat. Suomi nousi vuoden 2015 kuudennelta sijalta pykälän ylöspäin. Tanska nappasi maailman onnellisimman maan tittelin Sveitsiltä, joka on tämän vuoden listauksessa toisena.

Frans Emil Sillanpää oli ollut jo 20-luvun lopulta lähtien suomalaisten kirjallisuuden Nobelin kestoehdokas. 

Säännöstelyn kiristyessä alkuvuodesta 1941 kansan suussa alkoi kulkea omalaatuisia huhuja. Erään huhun mukaan voipula johtui siitä, että voita vietiin salaa Saksaan. Kun lihasta alkoi olla pulaa, huhuttiin puolestaan, että teuraslehmiä oli viety Saksaan – tai sitten venäläisten varuskuntaan Hankoon.

Joulukuun alussa 1941 suomalaiset olivat pysäyttäneet hyökkäyksensä ja asettuneet edullisiin puolustusasemiin Syvärille ja Maaselän kannakselle. Tammikuun alussa 1942 neuvostojoukot aloittivat Maaselän kannaksella vastahyökkäyksen Karhumäen takaisinvaltaamiseksi.

Suomen itsenäistyminen aiheutti keskustelua myös Suomen lipun ulkoasusta ja väreistä. 

Syyskuussa 1941 Suomesta alettiin lähettää lapsia Ruotsiin. Päätöksen taustalla oli elintarvikepula sekä pommitusten ja muiden sotatoimien vuoksi vaikeutunut asuntotilanne. 

Lapuan liike sai alkunsa väkivaltaisesta oman käden oikeudesta, kun kommunistinuorilta revittiin punaiset paidat päältä, ja sama piirre sävytti liikkeen toimintaa myös jatkossa. Liikkeen piirissä oman käden oikeutta alettiin kutsua Lapuan laiksi. Teon laillisuudella ei ollut merkitystä, sillä liikkeen ajatusmaailman mukaan lapuanliikkeen tulkitsema ”kansan tahto” oli lain yläpuolella.
 

Vuonna 1946 kahvi oli hyvin harvinaista herkkua - ja erittäin kallista. Vuoden suurin mediatapahtuma oli kahvilaiva Herakleen saapuminen Turun satamaan 24. helmikuuta.

Presidentti Kekkonen oli luja ja ärhäkkä taistelijaluonne, mutta myös varsin herkkänahkainen. Vuoden 1968 presidentinvaaleissa kokoomuksen ehdokkaan Virkkusen vaalilause ”Maa tarvitsee presidentin” loukkasi Kekkosta, ja SMP:n ehdokas Vennamo ärsytti häntä vanhastaan. 

Sivut

Tilaa syöte RSS - Suomi100