Ovatko rinnakkaislääkkeet turvallisia? | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Ovatko rinnakkaislääkkeet turvallisia?

Luo: 10/10/2012 - 05:10

Meille kerrotaan, että brändinimellä myytävän alkuperäislääkkeen vaihtaminen rinnakkaisvalmisteeseen on turvallista ja säästää rahaa. Tämä lupaus tekee vaihtamisesta hyvin houkuttelevaa. Mikä on totuus?

Näin meille kerrotaan

Brändinimellä myytävän alkuperäislääkkeen vaihtaminen rinnakkaisvalmisteeseen on turvallista ja säästää rahaa. Esimerkisi Yhdysvalloissa rinnakkaislääkkeen hinta on keskimäärin 80 prosenttia halvempi kuin alkuperäisvalmisteen. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA vakuuttaa, että kun lääke hyväksytään rinnakkaisvalmisteeksi, se täyttää tiukat vaatimukset niin laadussa, puhtaudessa kuin tehossa.

Mutta odotahan

Sydänasiantuntijoiden yhdistys American College of Cardiology on varoittanut, että rinnakkaislääkkeiden imeytymisnopeus ja teho voivat olla erilaisia kuin tiettyjen alkuperäislääkkeiden. Tämä ero voi olla joissain tapauksissa hengenvaarallinen. Pienikin muutos tiettyjen lääkkeiden verestä mitattavassa pitoisuudessa voi aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Esimerkiksi liian pieni annos verenohentajaa voi altistaa käyttäjän sydänkohtaukselle tai aivohalvaukselle. Liian suuri annos voi aiheuttaa sisäisen verenvuodon.

Mitä tehdä?

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

"Kaikilla lääkkeillä, niin rinnakkais- kuin alkuperäisvalmisteilla, on riskinsä", sanoo Sheila Weiss, entinen lääketurvallisuuskeskuksen johtaja Marylandin yliopistosta. Jos terveydenhuollon ammattilainen suosittelee vaihtamaan rinnakkaisvalmisteeseen, voit olla luottavaisin mielin. Rinnakkaisvalmisteet eivät ehkä ole tarkkoja kopioita alkuperäisestä lääkkeestä, mutta koska niissä on sama määrä samoja vaikuttavia aineita, ne ovat yhtä turvallisia ja tehokkaita. Niissä harvoissa tapauksissa, kuten verenohentajissa tai tietyissä sydämen vajaatoimintaan käytetyissä lääkkeissä, joissa lääkkeen voimakkuuden on oltava tarkka, rinnakkaislääkkeeseen siirtyminen vaatii lääkärin huolellista seurantaa.

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!