Letkajenkka villitsi Suomessa vuonna 1964 | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Letkajenkka villitsi Suomessa vuonna 1964

Luo: 03/23/2017 - 11:28
Letkajenkkaa

Vuoden 1963 syksyllä alkanut letkajenkka-buumi pääsi todelliseen vauhtiin seuraavana vuonna. Katri Helenan laulama ”Puhelinlangat laulaa” oli tuolloin tyylilajin suosituin edustaja Suomessa.

Eri puolilla Suomea kilpailtiin missä jaksetaan letkata kauimmin yhtäjaksoisesti.
Kuva: 
Työväenmuseo Werstas


Tammikuussa 1964 Suomen listaykköseksi nousi norjalais-ruotsalainen Jan Rhode & Adventures ”Doin’ The Jenka” -levytyksellään.

Sävelmä oli alkujaan suomalainen kansanlaulu ”Matalan torpan balladi”, johon Jan Rohde teki uudet sanat. Vuoden suosituin letkajenkka oli kuitenkin Katri Helenan laulama ”Puhelinlangat laulaa”.

Letkajenkasta muodostui Suomen vientiartikkeli, ja eri puolilla maata tehtiin ennätyksiä ja kilpailtiin missä jaksetaan kauimmin yhtäjaksoisesti letkata.

Maailmalla tunnetuimmaksi letkajenkaksi tuli Rauno Lehtisen ”Letkis”. Siitä levytettiin ulkomailla lähes sata versiota mm. nimillä ”Let Kiss”, ”Letkiss”, ”Let´s Kiss”, ”Finnjenka” ja ”Lasst uns küssen”.

Monet nimistä viittaavat pusuosuuteen, jonka ranskalaiset lisäsivät tanssiin. Sävelmä oli listaykkösenä mm. Hollannissa, Japanissa ja Argentiinassa, mutta se vetosi ihmisiin myös sosialistimaissa.

Letkajenkkakuumeen eräänlainen huipentuma oli tuhatpäisen soittaja- ja tanssijajoukon esitys Punaisen torin vappuparaatissa Moskovassa vuonna 1965.


Puhelinlangat laulaa on laulaja Katri Helenan tunnetuin jenkka. Artistin muita  jenkan tahtiin soivia kappaleita ovat muun muassa Letkis ja Minne tuuli kuljettaa.
Kuva:Warner
Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.