Silikonipallolla sulavammat linjat | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Silikonipallolla sulavammat linjat

Luo: 03/15/2018 - 16:21
Silikonipallo

Suomen markkinoille on tullut uusi lääketieteellinen laihdutusmenetelmä.

Laihdutusmenetelmä koostuu kahdesta osasta: vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta Orbera-silikonipallosta ja vuoden mittaisesta elämäntapamuutosohjelmasta.
Kuva: 
Eiran Sairaala

Uuden laihdutusmenetelmän idea sinäsnä on simppeli: tarvitaan silikonipallo ja elämäntapamuutos. 

Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, suomalaiset ovat Pohjolan pullein kansa. Lihavuuteen liittyy runsaasti terveysriskejä, ja painonnousun hillitsemisellä on suuri merkitys kansanterveydelle ja -taloudelle. Lihavuus ja sen liitännäissairaudet aiheuttavat arviolta yli 300 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.

Tärkeintä olisi ennaltaehkäistä lihavuudesta johtuvien sairauksien syntyminen katkaisemalla ylipainon kertyminen elämäntapojen pysyvällä muutoksella. Jo 5-10 prosentin painonlasku alentaa merkittävästi terveyshaittoja.

Helsinkiläinen Eiran sairaala tarjoaa uutta lääketieteellistä laihdutusmenetelmää liikapainon hoitoon. Orbera-laihdutusmenetelmä on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille, joiden painoindeksi (BMI eli painon ja pituuden suhde) on yli 27, mutta alle 40, eli he eivät täytä lihavuusleikkauksessa vaadittavaa tasoa.

– Vakavan lihavuuden eli 30 painoindeksin rajan ylittää joka viides eli kaikkiaan miljoona suomalaista. Silloin on kyse jo useamman kymmenen kilon ylipainosta, sanoo sisätautien erikoislääkäri, professori ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen.

 Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on tiettävästi ottanut Orbera-menetelmän käyttöön. Uusi menetelmä täyttää asiantuntijoiden mukaan lihavuuden hoitoketjussa ison aukon perinteisen laihduttamisen ja lihavuusleikkausten välimaastossa.

Kaksi keinoa: silikonipallo & elämäntapamuutos 

Laihdutusmenetelmä koostuu kahdesta osasta: vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta Orbera-silikonipallosta ja vuoden mittaisesta elämäntapamuutosohjelmasta. Pallo viedään vatsaan suun kautta kevyessä nukutuksessa ja täytetään steriilillä suolaliuoksella. Varsinainen operaatio oli nopea ja kesti vain 15 minuuttia.

Pallo sopii lähes kaikille. Se antaa vatsassa ihmiselle kylläisyyden tunteen, ja sen avulla annoskoot pienenevät. Kun pallo täytetään vatsalaukussa suolavedellä, se on kooltaan kuin greippi.

Elämäntapamuutosohjelma auttaa ja tukee terveellisempien tapojen löytämisessä samalla, kun pallon tuoma painonlasku lisää motivaatiota. Laihduttaja tapaa pallon poiston jälkeen vielä ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan.

Pallon asettamisesta ja potilashoidosta vastaa moniammatillinen tiimi. Koko operaation hinta on lähes 5000 euroa.

Kansainvälisesti palloja on asetettu jo yli 300 000 kappaletta ja tutkimusten mukaan kohdehenkilöt ovat kuudessa kuukaudessa laihtuneet keskimäärin 15 kiloa. Orbera on Yhdysvaltain lääkeviranomaisten (FDA) hyväksymä.
 

Web
No
Yes

Osallistu keskusteluun!