Superruoka antaa supervoimat | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Superruoka antaa supervoimat

Luo: 05/03/2013 - 11:10

Onko terveellinen ruoka mielestäsi ankeaa? Kokeile siinä tapauksessa tätä kolmen ruokalajin ateriaa, joka on tulvillaan herkullisia superruoka-aineita. Lupaamme, että tätä ateriaa maistettuasi muutat mielesi! 

Pinaatti-hernekeitto minttujugurtin kera
Kuva: 
Valitut Palat

Holistinen terveysvalmentaja Pam Howard sekä hänen miehensä Brad, tytär Delaney ja poika Vincent nauttivat joka ilta yhdessä terveellisen, ravitsevan ja herkullisen aterian. ”Syömme paljon kalaa, esimerkiksi grillattua lohta kasvissalsan kanssa”, Howard sanoo. ”Nautimme kvinoaa vähärasvaisten lihojen lisäkkeenä tai pinaatin ja paistettujen tomaattien kera. Syömme pinaattia monta kertaa viikossa. Lasteni mielestä se maistuu mahtavalta itse tehdyn pizzan päällä.”

Howard laittaa ruokaa lukuisista eri raaka-aineista, mutta jokainen ateria sisältää superruokia. Ravintoterapeutti, kokki ja kirjailija Christine Avanti kertoo, että superruoilla tarkoitetaan yksinkertaisesti ”aitoa ruokaa”. ”Superruokia käytetään mahdollisimman alkuperäisessä, luonnollisessa muodossa. Niissä on runsaasti antioksidantteja, jotka vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamaa tuhoa kehossa. Niillä on uskomattomia supervoimia.”

Filosofian maisteri, virallinen ravintoterapeutti ja Academy of Nutrition and Dietetics in the US -ravitsemusasiantuntijaorganisaation puolestapuhuja Rachel Begun lisää näin: ”Superruokiin kannattaa luottaa niin painonhallinnassa kuin hyvän olon tuottajinakin, sillä niissä on paljon ravinteita mutta vain vähän kaloreita”.

Runsasravintoiseen ruokavalioon sitoutuminen ei todellakaan ole monimutkaista, tylsää tai aikaa vievää. Tämän artikkelin reseptit – pinaattihernekeitto minttujogurtilla, lohi-parsakaalirisotto sekä mausteinen raparperi-mustikkakompotti – osoittavat, että terveellisen superruokia sisältävän kolmen ruokalajin päivällinen on paitsi helppo valmistaa, myös herkullinen.

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Zone Diet -ruokavalion luonut tohtori Barry Sears on kehittänyt helpon nyrkkisäännön superruokien valintaan: ”Hanki syötäväksi värikästä ruokaa. Lisää lautasellesi mahdollisimman paljon värejä. Ruoka saa värinsä polyfenoleista, jotka edistävät elimistön hyvinvointia”. Pinaattihernekeiton pirteä vihreä väri kertoo juuri siitä. Pinaatti on oikea ravintoainepommi. Se on täynnä rautaa sekä A-, C- ja K-vitamiineja. Herne taas sisältää proteiineja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Herneissä on myös luteiinia, joka on hyväksi silmille, Avanti sanoo.

Ravintotieteilijät ovat yhtä mieltä siitä, että risottoreseptinkin sisältämässä lohessa ja parsakaalissa on mainio hinta-laatusuhde.

Sydäntä helliviä omega-3-rasvahappoja sisältävä lohi on yksi harvoista ruuanlähteistä, jossa on myös luita vahvistavaa D-vitamiinia. Parsakaalia taas kannattaa syödä, koska se sisältää vähän energiaa mutta paljon kuituja. Siinä on myös fytoravinteita, jotka tutkijoiden mukaan auttavat taistelussa syöpää vastaan.

Jälkiruoista voi sanoa sen verran, ettei ole tarpeen kieltää itseltään ajoittaista makeaa herkkupalaa – varsinkaan inkiväärillä maustettua kompottia, johon on lisätty ravintoarvojen supertähtiä, mustikoita ja raparperia. Raparperi on hyväksi sydämelle ja immuunijärjestelmälle, ja sekin sisältää Avantin mukaan syöpää karkottavia ainesosia.

”Mustikoita voi hyvällä omallatunnolla sanoa superruokien arkkityypiksi”, Begun toteaa.

”Runsaasti antioksidantteja sisältävien mustikoiden ja aivojen hyvinvoinnin välillä voi uusimpien tutkimusten mukaan piillä yhteys.” Eikä kannata hermostua, vaikkei tuoreita mustikoita olisi saatavilla. Begunin mukaan mustikat pakastetaan yleensä kypsymisasteensa huipulla.

Pam Howard perheineen on tosiaan kokenut, mitä hyötyä säännöllisestä superruokien nauttimisesta on. ”Lapseni eivät juurikaan sairastele”, Howard kertoo. ”Eikä minulle tule mielihaluja. En kaipaa makeita välipaloja, kun täytän itseni terveellisellä ruoalla.”

”Voin sitä paremmin, mitä terveellisemmin syön”, Howard sanoo lopuksi. ”Minulla on hyvä olo oikeastaan koko ajan.”

 

Pinaatti-hernekeitto minttujogurtin kera

Tämä kaunis ruohonvihreä keitto on tulvillaan pinaatin ja herneiden energiaa antavia makuja. Se valmistuu nopeasti – lisää vain piristävää jogurttia ja tarjoile
Resepti

Lohi-parsakaalirisotto

Lohi sisältää runsaasti sydämelle, aivoille ja nivelille suotuisia omega-3-rasvahappoja. Siitä saa myös proteiinia ja sydäntä suojelevaa E-vitamiinia. Lohi on yksi harvoista ravintolähteistä, joka sisältää luita vahvistavaa D-vitamiinia.
Resepti

Mausteinen raparperi-mustikkakompotti

Inkivääri antaa herkullista kirpeyttä tähän monipuoliseen kompottiin, jonka voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä, aamiaisella tai jälkiruokana – erinomaista jäätelön tai jogurtin kanssa. Raparperista ja mustikoista saa maittavan vitamiiniannoksen.
Resepti

Artikkeli perustuu Valittujen Palojen kirjaan Superruokaa helposti ja herkullisesti. Kirja ilmestyi toukokuussa 2013.

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!