Meryl Streep on rautainen rouva | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Meryl Streep on rautainen rouva

Luo: 11/04/2011 - 15:14

Kuusikymppinen näyttelijä on yhä vahvasti elokuvamaailman huipulla.

Kuva: 
Mv Photos

Jo 1970-luvulla Oscar-ehdokkaaksi näytellyt Streep on todennut, että hän ei ole koskaan ollut kaunein Hollywoodin naistähdistä. Kuitenkin hän on kaunis, mutta persoonallisella tavalla. Streepin ulkonäkö jää mieleen: ovaalinmuotoiset kasvot, korkeat poskipäät, vahva leuka, selväpiirteinen nenä ja sinivihreät silmät. Useimmiten hänen hiuksensa ovat vaaleat ja pitkät.

”En koskaan pysty näyttelemään mitään suuria kaunotarrooleja, mutta uskoakseni minulla on kasvot, joihin muut naiset voivat samastua”, Streep sanoi 1980-luvulla.

Loikataan ajassa eteenpäin kolmisenkymmentä vuotta. Yhdysvaltalaisen Vanity Fair -aikakauslehden kannessa tammikuussa 2010 poseeraa vaaleahiuksinen kaunis ja itsevarma nainen. Hän on 60-vuotias Meryl Streep, joka iloitsee tuoreesta pääosastaan romanttisen komedian naistähtenä. 60-vuotiaana? Sama näyttelijä, joka tokaisi 38-vuotiaana miehelleen, että hänen uransa on ohi?

Kypsää vetovoimaa

Kaikki tuntuu olevan mahdollista, vaikka Hollywoodissa on puhuttu ”lasikatosta” tai hieman rumemmin ”selluliittikatosta”, jonka läpi yli 40-vuotiaan näyttelijättären on ollut vaikea nousta. 60-vuotiaana hittielokuvassa Pientä säätöä esiintynyt Streep on ihmeissään tapahtuneesta. Elokuvassa hänestä tulee ex-miehensä ”toinen nainen”.

”Bette Davis kääntyilee nyt varmasti haudassaan. Hän oli 42-vuotias tehdessään Kaikki Eevasta ja 54-vuotias kuvatessaan Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?”

Aina ensimmäisistä elokuvarooleistaan lähtien Streepillä on ollut älykkään näyttelijän leima. Hän uskaltaa tehdä ja ilmaista asioita, jotka ovat vieraita monelle muulle näyttelijättärelle.

”Mielestäni näyttelijöiden ulkonäköön kiinnitetään huomiota julmalla ja epärealistisella tavalla. Katsojat ovat valmiita hyväksymään paljon enemmän kuin elokuvastudioiden omistajat”, Streep sanoi Oprah Winfreyn haastattelussa vuonna 2003.

Samassa haastattelussa Streep kertoi, ettei hän kuntoile pysyäkseen solakkana.

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

”Tämä on jatkuvaa taistelua. Mitä voin laittaa suuhuni? Julia Roberts on sanonut, että näyttelijänä oleminen merkitsee sitä, että joutuu sanomaan itselleen ’ei’ joka päivä. Ja kuinka ollakaan, ’ei’ koskee aina sellaisia asioita, joista saattaisi tulla iloiseksi. Kun hyväksyn roolin, alan käyttää portaita hissin sijaan”, Streep totesi.

Elokuvaohjaaja Renny Harlin pitää Streepiä poikkeuksena Hollywoodin tähtien joukossa.

”Näyttelijänä hän on hyvin herkkä ja vaistonvarainen. Hän on myös tyrmäävän kaunis, mutta samalla kertaa erittäin luonnollinen. Häneen on helppo samastua. Vaikka hän on Hollywoodin menestyneimpiä näyttelijättäriä, hän ei vaikuta sen tuotteelta vaan pikemminkin riippumattomalta taiteilijalta. Hän voi olla rooleissaan tarpeen mukaan pehmeä ja haavoittuva tai vahva ja peräänantamaton. Hän tekee roolistaan omannäköisensä eikä ole koskaan tylsä tai tavanomainen.”

Abba auttoi menestykseen

Tammikuussa vuonna 2007 tuli julkisuuteen tieto, että suunnitteilla olleen Abba-musiikkiin pohjautuvan Mamma Mia! -elokuvan päärooliin Donna-äidiksi oli kiinnitetty Meryl Streep. Elokuvan tuottajiin kuulunut Judy Craymer sanoi tiedotteessa, että toivelistan kärjessä Donnaksi oli kaiken aikaa ollut Streep.

”Hänessä päähenkilön luonne ja energia yhdistyvät täydellisesti”, tuottaja sanoi.

Monet olivat ehtineet ajatella, että James Cameronin ohjaama dramaattinen Titanic olisi ikuisesti elokuvayleisön suurin suosikki. Ainakin Britanniassa tämä käsitys murskaantui vuonna 2008, kun Mamma Mia! nousi maan kaikkien aikojen kassamagneetiksi. Musiikkikimara on ollut suurmenestys kaikkialla maailmassa ja se on noussut yhdeksi kaikkien aikojen ”hyvän tuulen” elokuvista.

Empire -elokuvalehden päätoimittaja Mark Dinning sanoo tehneensä vuosien varrella lukuisia haastatteluja tähtinäyttelijättärien kanssa. Dinningin mukaan heille kaikille on yhteistä yksi piirre.

”Kaikki ovat jossain vaiheessa haastattelua maininneet tavalla tai toisella Meryl Streepin. Monet pitävät häntä esikuvanaan ja innoituksensa lähteenä. Nuoret miesnäyttelijät sen sijaan saattavat mainita esikuvanaan tai vaikuttajanaan melkein kenet tahansa, koska heidän ammattikunnassaan ei ole Streepin kaltaista kaikki raja-aidat ylittävää esiintyjää.”

Mamma Mia! käynnisti Streepin uralla uuden kirivaihteen. Hänen työtahtinsa oli vuonna 2008 uskomattoman tiivis, sillä vuoden sisään häneltä ilmestyi peräti kolme erityyppistä menestyselokuvaa, joista Pientä säätöä oli yksi. Ensimmäisenä ehti markkinoille Doubt – epäilys, jossa Streep oli pääosassa yhdessä parin viime vuosikymmenen aikana miesnäyttelijöiden A-listalle nousseen Philip Seymour Hoffmanin kanssa. Julie & Julia jatkoi Streepin perheenäiti-elokuvien linjaa. Yhdysvaltain ensimmäinen varsinainen tv-kokki ja ranskalaisen ruokaperinteen soveltaja Julia Child taipuu Streepin käsissä ennalta arvattavan todentuntuiseksi ja osuvaksi luonnekuvaksi.

Rautarouvan tulkki

Britannian ex-pääministeri Margaret Thatcher tunnettiin poliittisen uransa huippuvuosina lempinimellä The Iron Lady, ”Rautarouva”. Tuon nimen hänelle antoi Neuvostoliiton asevoimien sanomalehti Krasnaja Zvezda (Punatähti) vuonna 1976, jolloin oppositiojohtaja Thatcher piti itäistä suurvaltaa ja brittisosialisteja höykyttäneen puheen Lontoossa. Sen otsikko oli suurellisesti ”Herää Britannia”.

Meryl Streep näyttelee uusimmassa elokuvassaan Thatcheria. Rautarouva-elokuvaa työstettiin Lontoossa vuoden 2011 ensimmäisinä kuukausina. Elokuvan myyminen eri puolille maailmaa sujui hyvin. Cannesin elokuvajuhlien aikana se kaupattiin Yhdysvaltain viime vuosien ehkäpä tärkeimmälle tuottajalle Harvey Weinsteinille, joka on tottunut Oscar-voittaja itsekin. Vaikka hän näki elokuvasta vain osittaisen työkopion, hän sanoi ”vakuuttuneensa elokuvan laadusta muutamassa hetkessä”. Elokuvan uskotaan menestyvän hyvin vuoden 2012 Oscareita jaettaessa.

Poliittisen uransa jälkeen paronittaren arvonimen saanut Thatcher ei suostunut tapaamaan Streepiä elokuvaa valmisteltaessa ja kuvattaessa. Brittien sensaatiolehdet ovat pariin otteeseen maininneet, ettei Thatcherin suvun keskuudessa olla erityisen iloisia koko elokuvahankkeesta.

Streep totesi kuvausten aikana, että kulkeminen Thatcherin kaltaisen uskomattoman naisen jalanjäljissä halki historian on samalla kertaa pelottava ja innostava urakka.

”Pyrin lähestymään roolini asettamia vaatimuksia samanlaisella voimalla, innolla ja tarkkuudella kuin Lady Thatcher on tehnyt. Ehkä saan työstäni myös samanlaista rohkeutta kuin mitä hän on osoittanut omaavansa”, Streep sanoi.

PETRI NEVALAINEN: MERYL STREEP © PETRI NEVALAINEN JA HELSINKI-KIRJAT 2011.

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!