Kuninkaalliset häät | Valitut Palat
Tilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksiTilaa nyt Valitut Palat -lehti lahjaksi!KESÄALE!

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Kuninkaalliset häät

Luo: 03/31/2011 - 18:02

Kohina prinssi Williamin ja Kate Middletonin häistä on osoittanut, että mikään ei ole kiehtovampaa kuin kuninkaallisten häiden komeilu ja loisto. Tässä syitä.

Prinssi Charles ja Diana Spencer joiden häitä vuonna 1918 seurasi arviolta 750 miljoonaa katsojaa ympäri maailman.
Kuva: 
Getty Images

Puku

Kuninkaalliset häät vaikuttavat muotiin vuosikausia. Kuningatar Viktorian häissään vuonna 1840 pitämä valkoinen puku oli erityisen merkittävä, sillä se lujitti yhä voimissaan olevan "valkoisten häiden" perinteen. Vuonna 1947 prinsessa Elisabetin piti kerätä säännöstelykuponkeja saadakseen pukuunsa kankaan. Lisäksi prinsessan pukusuunnittelijat harhauttivat toimittajia piilottamalla tekaistuja luonnoksia roskalaatikoihin ympäri kaupunkia. Masako Owada ei päässyt myöskään helpolla, sillä kun hän vuonna 1993 avioitui Japanin keisarillisen perheen jäsenen kanssa hänen silkkikimonossaan oli 12 kerrosta ja se painoi 14 kiloa.

Huhumyllyt jauhaa

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

Inject Testi Mainos

Tämä on testi mainos. KOkeillaan kuinka tämä mahdollisesti toimii!

Hollannin kuningasperhe on saanut osansa hääskandaaleista. Vuonna 2001 parlamentti melkein esti  prinssi Willem-Alexanderin ja hänen argentiinalaisen morsiamensa Máxima Zorreguietan häät, kun media sai selville, että morsiamen isällä oli 1970-luvulla siteitä Argentiinan diktaattoriin. Vuonna 2004 Willem-Alexanderin veli prinssi Johan Friso luopui vallanperimysoikeudestaan mennäkseen naimisiin Mabel Wisse Smitin kanssa, jolla on yhteyksiä hollantilaiseen huumeparoniin.

Lukujen lyhyt oppimäärä

Henrik VII avioitui 6 kertaa. Kaksi hänen vaimoistaan, Katariina Howard ja Anne Boleyn, mestattiin.

Kesäkuun 19. on Ruotsin kuninkaallisen perheen suosima hääpäivä.

18 naista hylkäsi Vilhelm IV:n kosinnan.

Arviolta 20 000 poliisia turvasi Madridin katuja terroristiuhan takia Espanjan kruununprinssi Felipen ja Letizia Ortizin häiden aikaan.

Intian viimeinen moguli Bahadur Shah II maksoi 1 500 000 rupian myötäjäiset mennessään naimisiin kolmannen vaimonsa Zinhat Mahalin kanssa vuonna 1840.

Marie Antoinetten ja kuningas Ludvig XVI:n häitä juhli 6000 vierasta vuonna 1770.

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häiden pelkkien turvajärjestelyjen on arvioitu maksavan 20 miljoonaa puntaa.

Maailmanlaajuisesti arviolta 750 miljoonaa katsojaa seurasi prinssi Charlesin ja lady Dianan häitä.

Emma Normandialainen meni naimisiin kahden kuninkaan kanssa: Ethelred II Neuvottoman (1002-1016) ja tanskalaisen Knuut Suuren (1017-1035) kanssa.

Helppoa kuin sammakon suuteleminen?

Nykyään satuhäihin vaaditaan muutakin kuin sammakkoeläimen pusuttelua. Kauneuden ja älykkyyden lisäksi tämän päivän kuninkaallisilta odotetaan vankkumatonta arvokkuutta. Sitä tarvitaan kestämään kuninkaalliset tapaamiset, mutta myös väistämätön mediamyllytys.

Lahjat

Mikään ei ole liian ihanaa tai outoa kuninkaalliseksi lahjaksi.

Kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip saivat yli 2500 lahjaa, mukaan lukien 76 nenäliinaa, 30 huivia, 148 paria sukkahousuja ja 16 yöpukua. Lahjoista kuitenkin erottuu Mahatma Gandhin virkkaama pitsin pala.

Ruhtinas Rainier III ja Grace Kelly saivat Aristotle Onassikselta 45 metrisen jahdin ja monacolaisilta Rolls Roycen.

Prinssi Charles ja Diana saivat häkellyttävät 4000 lahjaa, mukaan lukien 20 hopealautasta Australian hallitukselta sekä safiirikoruja Saudi-Arabian kruununprinssiltä. Uuden-Seelannin hallitus antoi jotain käytännönläheisempää: maton.

Kuninkaalliset traditiot

Intia
Kuninkaalliset häät olivat kuuluisia värikkäistä juhlamenoistaan, joissa morsian ja sulhanen istuvat timantein koristellun elefantin selässä.

Japani
Sormusten vaihdon sijaan hääpari vaihtaa sakehääkuppeja.

Ruotsi
Vastanaineet astuvat yksityiskohtaisesti kaiverrettuun sluuppiin ja soutavat läpi Tukholman vesistöjen tervehtien ihmisiä.

Tanska
Valojen jälkeen vieraat ympäröivät hääparin ja taputtavat valssin tahtiin. Kappaleen lopussa vieraat tiivistyvät parin ympärille, kunnes heillä ei ole enää tilaa tanssia.

Britannia
Kuninkaalliset vihkisormukset on tehty walesilaisesta kullasta.

Aikajana

1579 Kuningatar Elisabet I määrää kuninkaallisia kritisoineen John Stubbsin käden katkaistavaksi, sen jälkeen kun hän totesi kuningattaren olevan liian vanha menemään naimisiin.

1770 Viisitoistavuotias kuningas Ludvig XVI menee naimisiin neljätoistavuotiaan Marie Antoinetten kanssa Versaillesin kuninkaallisessa kappelissa. He laittavat avioliittonsa täytäntöön vasta vuonna 1777.

1795 Velkojen riivaama kuningas Yrjö IV pakotetaan avioitumaan saksalaisen serkkunsa Caroline von Braunschweig-Wolfenbüttelin kanssa. Kuningas inhoaa vaimoaan kuitenkin niin paljon, että hän tuloksetta yrittää vuonna 1820 antaa lakialoitteen, jotta voisi erota vaimostaan tämän uskottomuuden nojalla.

1839 Kuningatar Viktoria kosii serkkuaan Saksi-Coburg-Gothan prinssi Albertia. Koska Albert oli yhteiskunnassa alempana, hän ei voinut kosia kuningatarta.

1936 Kuningas Edvard VIII luopuu kruunustaan mennäkseen naimisiin amerikkalaisen, kahdesti eronneen seurapiirinaisen kanssa.

1956 Grace Kelly menee naimisiin Monacon prinssi Rainier III:n kanssa. Koska Kellyllä on sopimus filmiyhtiö MGM:n kanssa, hänen häänsä kuvataan maailmanlaajuiseen levitykseen.

1978 Amerikkalaissyntyisestä Lisa Halabysta (kuningatar Noor) tulee Jordanian kuningas Husseinin neljäs vaimo. Hääseremonia on perinteinen, jossa ainut paikalla oleva nainen on morsian.

1980 Ruotsi on ensimmäinen maa, joka muuttaa vallanperimyslakia niin, että kruunu periytyy esikoislapselle sukupuoleen katsomatta.

1981 Lady Diana Spencer on historian ensimmäinen kuninkaallinen morsian, joka jättää vihkivaloistaan pois sanan "totella".

2004 Tanskan parlamentti hyväksyy Maryn lain, joka myöntää australialaiselle Mary Donaldsonille Tanskan kansalaisuuden tämän avioituessa kruununprinssi Frederikin kanssa.

2010 Prinssi William ja Kate Middleton julkistavat kihlauksensa. Kuningatar Elisabet ilmoittaa Twitterissä, että hän on todella iloinen.
 

Muistoesineet

Charlesin ja Dianan muistoesineisiin kuuluu kolikoita, posliiniastioita, nukkeja, astiapyyhkeitä ja jopa vessanpöntön istuimia. Vuonna 2008 fani maksoi 1200 puntaa Charlesin ja Dianan hääkakun palasta. Tulevat häät ovat synnyttäneet samanlaisen liiketoiminnan. Yksi suuri valintamyymälä on aloittanut suunnittelemaan William ja Kate -häätavaramallistoa vuonna 2006, neljä vuotta ennen kihlausta.

Kansalaisesta kuninkaalliseksi

Hallitsijasukujen väliset avioliitot olivat kerran poliittinen väline, mutta nykyään poliittisuuden on korvannut kansanomaisuus.

Monacon prinsessa Stephanie meni vuonna 2003 naimisiin portugalilaisen trapetsitaiteilijan kanssa.

Norjan kruununprinssi avioitui yksinhuoltajan kanssa vuonna 2001.

Tanskan kruununprinssi  Frederik tapasi tulevan morsiamensa australialaisen Mary Donaldsonin (vasemmalla) sydneyläisessä pubissa.

Heinäkuussa Monacon prinssi Albert avioituu eteläafrikkalaisen morsiamensa, opettajan ja entisen olympiauimarin kanssa.

Hääyö

Vuonna 1677 kuningas Kaarle kannusti uutta vävyään, prinssi William III:ta makuuhuoneeseen huutamalla: "Nyt veljenpoika työhön! Hei! Pyhä Yrjö Englannin puolesta!" Muut jakoivat hänen isänmaallisuutensa. Huhun mukaan hovineito antoi myös kuningatar Viktorialle viisaan neuvon kuherruskuukauden varalle: "Sulje silmäsi ja ajattele Englantia!"

Magazine
No
No

Osallistu keskusteluun!